Шоу

На 5 октомври е празникът на град Банско

  05.10.2021 09:21  
На 5 октомври е празникът на град Банско

На 5 октомври е празникът на град Банско. И тази година Банско отбелязва своя празник с богата програма. Общината е организирала много събития, които продължават цяла седмица.

Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. То се освобождава само, като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата "Св. Троица" обявява свободата.

По спомени на Кочо Молеров, Пейо Яворов не говори с патос, а тихо и приглушено, но след думите му "Долу фесовете. Вече сте свободни", цялата църква се изпълва с ридания за всичките мъки и жертви, за спотаяваните сълзи през всичките тези векове. 

Интересно е как историята се завърта отново и отново. В създадената еуфория един от четниците взема камък и започва да кърти полумесеца, издялан на южния вход на храма, но е възпрян от насъбралите се хора с думите: "Недей, това е история".

На 8 октомври се взема решение Банско да бъде обявен за град и околийски център.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ирина Никулчина, жител на Банско и бронзова медалистка от Олимпийските игри в Солт Лейк Сити през 2002 година.

“Днес е много голям празник на Банско. Стават 109 години от Освобождението на града. Ще има програма, свързана с честванията.

Започва се с тържествена Тържествена Света литургия в църквата “Св. Троица“. Ще се полагат цветя и венци на паметниците и паметните плочи в общината. Ще има възпоменание пред Паметник “Банско помни своите герои“. Ще бъде включена в програмата и откриването на изложбата “Пътуване във времето“ през погледа на художника-изследовател Краси Тодоров.

Събитията в училищата ще бъдат много интересни. При децата са организирани уроци по родолюбие, за да се запознаят с историята на града. Много от тях ще бъдат заети със спортни празници..

Всеки ще отбележи празника по някакъв начин. Важно е да дадем заслуженото на хората, които са ни освободили."


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27      
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56