Свят

Нов закон в Испания: Държиш се зле с котката - взимат ти децата

  07.10.2021 16:21  
Нов закон в Испания: Държиш се зле с котката - взимат ти децата

Държиш се зле с котката? Тогава можеш да загубиш попечителството над децата си. Нови правомощия, които ще получат съдиите в Испания, ще им позволят да решават кой получи децата при развод въз основа на начина, по който се е отнасял със семейния домашен любимец.

Съгласно новото законодателство съдиите ще могат да откажат съвместно попечителство над децата, ако родител малтретира семейния домашен любимец или заплашва да го направи, за да манипулира бившия си партньор.

Новият законопроект също променя правния статус на животните от "нещо" в "живо същество с чувства", като по същество им предоставя същите права като децата в дело за развод. Котките и кучетата вече няма да имат същия статут като кола или мебел и тяхното благосъстояние ще бъде ключов фактор при решението на съдията кой може да задържи животното.

Съдилищата дори могат да решат да възложат съвместно попечителство над домашния любимец, ако смятат, че това е най-добрият вариант за животното, или да назначат часове за посещение.

"Многобройни проучвания показват, че малтретирането на животни и заплахата от малтретиране, особено на домашни любимци, са част от принудителна система и че този вид агресия се използва от агресорите като тактика за сплашване и контрол, както и за да карат непълнолетни и уязвими хора страдат “, твърди Баската националистическа партия, която подкрепи законопроекта.

В него се казва, че малтретирането на животни или заплахата от малтретиране на семейния домашен любимец често се използва за заглушаване на жертвите на насилие или за предотвратяване на бягството от насилствен брак.

Консервативната народна партия или PP и крайнодясната партия Vox обаче се противопоставиха на поправката. Сега той преминава за дебат в Сената. PP обвини управляващите социалисти, които оглавяват коалицията, че са нарушили консенсус, постигнат в подобен законопроект, предложен през 2017 г., превръщайки го в "идеологически инструмент". Законът е приет в долната камара на парламента и вероятно ще бъде одобрен от Сената.

Социалистите твърдят, че новият закон отразява бързо променящото се отношение към животните в Испания. "Това не е политическо благоразположение, а по-скоро законодателство с уважение, съпричастност и най-вече  - съобразено с  нуждите на 21-ви век", казва Сандра Гуайта Естеруелас, депутат от социалистическата партия.

Законодателствата, признаващи чувството на животните, набират скорост по целия свят. Австрия, Германия, Франция и Белгия са променили своите закони, за да предоставят на животните права, подобни на тези, които се ползват от хората. Съдия в Аржентина през 2015 г. постанови, че Сандра, орангутан от зоопарка в Буенос Айрес, е "нечовешко лице", което има право да живее в по-добри условия. Тя беше прехвърлена в парк за маймуни във Флорида през 2019 г.

Правителството на Обединеното кралство подготвя законодателство, което официално ще признае животните за живи същества за първи път. Реформите, които ще обхващат както домашни любимци, така и селскостопански животни, ще имат далечни последици за хуманното отношение към животните, включително забрана на износа на живи животни и забрана на вноса на ловни трофеи. Набрали популярност и предбрачните споразумения, определящи кой отглежда семейния домашен любимец в случай на развод./www.dnes.bg/

 


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00      
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27