Новини

Демонстрация: Вижте как да гласуваме с машина на вота 2 в 1

  14.10.2021 15:04  
Демонстрация: Вижте как да гласуваме с машина на вота 2 в 1

ЦИК демонстрира как ще се проведе машинното гласуване на изборите на 14 ноември, когато ще гласуваме едновременно за президент и вицепрезидент. 

Както и на предходните избори, гласоподавателят ще ползва само една карта, предоставена му от СИК.

Когато картата бъде вкарана в машината и тя зареди, на екрана се появяват опции с информация в какви избори може да се гласува и избирателят може може да избере дали да даде своя вот и в двата избора - за държавен глава и парламент, или в само един от тях, избирайки между трите бутона: "Избор за президент и вицепрезидент и народни представители", "Избор за президент и вицепрезидент" и "Избори за народни представители". След отбелязването на съответните избори, трябва да се натисне бутон "Потвърждавам".

На втора страница той има опцията да потвърди своя избор или да го промени, като бъде се върнат на предишното меню с бутон "Връщане назад". Ако потвърди и на тази страница своя избор, гласоподавателят вече не може да се върне към предишното меню. "Затова е много важно да прецени дали ще гласува в двата вида избори или само в един от тях", отбеляза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Когато гласуващият потвърди на втора страница в кои видове вот иска да участва, машината зарежда визуализация на бюлетината.

Първо се зарежда бюлетината за президент и вицепрезидент. Вляво на екрана е името на политическата сила или инициативния комитет, издигнал кандидатите, а вдясно имената на самите кандидати, като по средата са номерата им, изтеглени от ЦИК.

Бюлетината се разлиства с бутоните "Следваща стр." и "Предишна стр." в дъното на екрана. След като направи избора си за президент и вицепрезидент гласоподавателят може да премине към следващия вот с бутон "Към избори за НС".

След натискането на този бутон се визуализира бюлетината за избор на народни представители. Тя е в същия формат като бюлетините за предходните парламентарни избори.

След маркирането на своя избор чрез натискане на бутона "Преглед", където той може да види направените от него избори. С бутона "Промени избор" той може да коригира своето гласуване, като ще бъде върнат на първата страница на бюлетината за президент и вицепрезидент.

Разписките са две. Гласуващият трябва да изчака машината да ги разпечата и да ги отреже, а не да ги дърпа, защото машината може да блокира. Когато процесът по отпечатването приключи, това се оповестява от звуков сигнал.

Засега още не е решено дали разписките от машините ще се пускат в две отделни урни или в една обща, съобщи Матева.

Вижте демонстрацията във видеото:


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00