Новини

Срина се системата за издаване на зелен сертификат

  20.10.2021 16:33  
Срина се системата за издаване на зелен сертификат

24-часовото предизвестие преди въвеждането на зелени сертификати за достъп до повечето обществени обекти у нас направи днешния ден истеричен за хиляди фирми и граждани. След като "Информационно обслужване" се похвали, че националната здравно-информационна система генерира по 1000 сертификата на минута, сайтът на системата се срина. Само за вчерашния ден, когато бяха обявени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч.

Лабораториите пък бяха залети от заявки за изнесени пунктове и осигуряване на безплатни тестове, като има вероятност десетки обекти да останат без достъп до изследвания. В същото време организаторите на футболни мачове, планирани за утре, вече обявиха, че отварят пунктове за тестване на публиката. Не е ясно има ли достатъчно тестове или до дни може да се озовем пред недостиг на изследвания за хората със симптоми на COVID-19.

Капацитетът на регионалните здравни инспекции също очевидно издиша. БНР съобщи, че столичната РЗИ набира доброволци, които да вършат една от основните й задачи в пандемията. Те ще попълват карти за епидемиологично проучване на заразно болен, ще събират данни на заразени и контактни лица, както и ще въвеждат данни в Регистъра, който е част от Националната информационна система. Тези доброволци няма да получават заплащане. Призивът повдига сериозния въпрос защо такава голяма отговорност се прехвърля на външни на системата хора - именно от въведените данни в регистъра зависят всички мерки в страната.

 Промените

След освобождаването на 18-годишните от зелен сертификат, здравният министър направи още един компромис в новите мерки. Преболедувалите COVID-19 ще могат да си извадят зелен сертификат и срещу антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г., когато те бяха приравнени на PCR-тестовете, съобщи Стойчо Кацаров днес. За това хората, прекарали COVID-19, се борят от месеци, имаше и писмо на омбудсмана.

Новината само показва колко необмислени детайли има около заповедта, издадена снощи и даваща само 24 часа срок на хиляди фирми, лаборатории и държавни служители да се подготвят за повсеместно въвеждане на зелени сертификати. В заповедта изискванията към сертификатите са приравнени на тези, които важат при пътувания в чужбина и са съобразени с европейските насоки. В тях се признават само PCR-тестове.

Друг компромис, направен в последния момент, се отнася до децата. Здравният министър реши да освободи всички до 18-годишна възраст от изискването да представят зелен сертификат. Първоначално сертификати нямаше да се искат за децата до 12-годишна възраст.

 Компромисът с децата поражда поредния абсурд в нашите ограничения, които винаги първо засягат училищата, а после - всичко останало. За училищата не се въвеждат зелени сертификати, поради което те директно затварят при достигане на 14-дневна заболяемост от 750 на 100 000 в съответната община. Така от утре в София учениците няма да имат право да посещават училище, но ще могат свободно и по цял ден да се събират в моловете. Така за тях на практика се въвеждат облекчения, защото при доста по-малка заболяемост нямаха право да влизат в мол без пълнолетен придружител.

Пред моловете стои и друг проблем - как да организират достъпа така, че да отговорят на двойното изискване да искат сертификати за едни обекти, а за други - не. В тях ще могат свободно да работят, както бе и досега, аптеки, дрогерии, хранителни магазини, банки, мобилни оператори и пр. Останалите обекти обаче могат да работят само с клиенти със зелен сертификат. Така излиза, че контрол на достъпа трябва да има и на входа на мола, и на входа на всеки магазин в него.

 Служебното правителство мълчи и какво се случва с обектите, които не успеят да изпълнят изискванията на зеления сертификат и останат затворени. Не е ясно например те дали ще имат право на антикризисни мерки, които се полагат при затваряне вследствие заповед на здравния министър. В заповедта обаче сега хем всичко се затваря, хем може да отвори със зелен сертификат.

 Източник: "Сега"


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31