Новини

ВМРО обжалва във ВАС заповедта за зеления сертификат на МЗ

  21.10.2021 11:54  
ВМРО обжалва във ВАС заповедта за зеления сертификат на МЗ
  google

Освен че Заповед РД-01-856/19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването въвежда изключително тежко разделение сред българските граждани, сред мотивите, които българският представител на ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки изброява е и незачитането на основополагащи разпоредби на Конституцията на Р България, като:

„На първо място, чл. 6, ал. 1 от Конституцията на Република България (КРБ) е уредено едно от основните права на всеки човек, а именно: „всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права“. От своя страна следващата алинея въвежда изричното равенство пред закона. Разпоредбите на обжалваната заповед противоречат именно на горепосочените норми на върховния закон“.

Джамбазки подробно изрежда и примери в подкрепа на това свое твърдение, а именно, че при упражняване на определени професии или дейности българските граждани са задължени да предоставят т.нар. зелен сертификат, а в същото време друга част от населението е освободена от това задължение. Медицинските лица, хората, работещи в ресторанти и хотели, трябва да имат въпросния документ, докато това не е залегнало като изискване за служителите в държавния сектор. Според евродепутата с тези разпоредби, заповедта въвежда изключително тежко разделение сред българските граждани.

„От друга страна, член 48, ал. 1 от КРБ прогласява, че гражданите имат правото на труд. С мерките, въведени от обжалваната Заповед, се нарушава и това основно конституционно право на всеки гражданин. С въвеждането на ограничения в посока на поставяне на условия за упражняване на правото на труд се застрашава осигуряването на жизнените потребности на всеки един човек“, продължава изложението си заместник-председателят на ВМРО.

Той подчертава също така, че в качеството си на заинтересовано лице оспорва горепосоченото решение, като смята същото за незаконосъобразно и в противоречие с няколко разпоредби на материалния закон.

Припомняме, че именно Ангел Джамбазки в качеството си на български представител в ЕП по време на дебатите в Брюксел за зеления сертификат се противопостави остро на задължителното му въвеждане на територията на ЕС, като изтъкна мотива за тежко нарушаване на човешките права и на основни принципи, върху които се крепи ЕС.

От друга страна още вчера първи ние от ВМРО реагирахме остро с искане за отмяна на заповедта и оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Сред мотивите, освен нарушаването на основни човешки права, обърнахме внимание и на факта, че служебният кабинет се провали с управлението на коронакризата, умират стотици наши сънародници и ситуацията вече се превърна от здравен в социален геноцид.

-- 

Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43      
Видео
Колко фатални грешки може да направи един водач на пътна помощ
 17.10.2021 21:39