Новини

Служебните министри на среща при президента Радев заради COVID-19 (НА ЖИВО)

  24.10.2021 12:07  
Служебните министри на среща при президента Радев заради COVID-19 (НА ЖИВО)

Среща със служебните министри организира в този час президентът Румен Радев на "Дондуков 2". Поводът е пандемията от COVID-19 и разпространението на вируса у нас.

След тази среща се очаква у нас да бъдат въведени и нови противоепидемични мерки.

Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита към коронавируса. Ясно беше, че определени партии ще се възползват от ситуацията, ще изтеризират, ще спекулират и ще искат вашите оставки, обърна се към министрите Радев. Той критикува партиите, че нямат алтернативни решения за справяне с коронавируса.

Въпреки високата цена, подкрепих вашето решение, защото то оставя обществото и икономическия живот отворени, дава възможност на обществото да диша. Начинът за въвеждане на тез мерки обаче търпи критика, на хората не беше дадено време да се адаптират към тези мерки. Това предизвика стрес и възмущение сред хората, каза той.

Очаквам служебното правителство да даде отговори на няколко въпроси.

Децата и техните родители останаха затворени, каза той. Затова и очаквал от министрите идеи как децата безопасно да бъдат върнати в клас. Освен това той поиска от министрите тестовете наистина да бъдат безплатни, а не както хората вече са се оплакали, че за тестове плащат между 15 и 40 лв. Също така призова министрите и за решение за хората, които имат много антитела, но нямат сертификати.

Очаквам ясен отговор и указания към личните лекари и болниците към хората с различни заболявания, които чуват различни съвети. Все още остава въпроса и за пълноценния контрол върху мерките. Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, категоричен бе президентът. Радев благодари и на лекарите и медицинските специалисти за усилията и подчерта, че ваксините на този етап са единственият начин да се избавим от пандемията.

Пред президента здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че вече е направена среща с шефовете на болници за това как болни да не се разкарват между болници, да се прехвърля персонал между лечебните заведения и др.

Много сериозно трябва да бъде обсъден въпроса за учениците с експертите в областта на епидемиологията. Ключовото в ситуацията е безопасна среда. Ако можем да осигурим такава чрез тестване, можем да осигурим връщането, но това е нещо, което трябва да обсъдим и с родителите, каза Кацаров.

Очаквайте подробности!


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43      
Видео
Колко фатални грешки може да направи един водач на пътна помощ
 17.10.2021 21:39