Икономика Свят

За ден Илон Мъск забогатя с 36 млрд. долара след рекорден ръст на акциите на Tesla

  26.10.2021 14:43  
За ден Илон Мъск забогатя с 36 млрд. долара след рекорден ръст на акциите на Tesla

Благодарение на компанията за коли под наем Hertz, която в даден момент беше изправена на ръба а фалит, богатството на Илон Мъск сега вече се оценява на умопомрачителните 289 милиарда долара.

Личното богатство на главния изпълнителен директор на Tesla нарасна с цели 36,2 милиарда долара само в рамките на вчерашната търговия на Уолстрийт, според индекса на милиардерите на агенция Блумбърг ( Bloomberg Billionaire Index).

Сега той вече води значително на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, чието богатство намаля по време на търговията в понеделник със 751 млн. долара до общо 193 милиарда долара.

Всички това стана факт в резултат на вчерашен ръст на акциите на Tesla Inc. с 12,66% до нов исторически ценови връх, докато по същото време акциите на Amazon Inc. поевтиняха с 0,46%.

Графика на цената на акциите на Tesla от началото на годината

С вчерашното огромно поскъпване на акциите на Tesla богатството на Илон Мъск вече надвишава съществото дори комбинираното богатство от 257 млрд. долара на други двама милиардери - съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и шефа на Facebook Марк Зукърбърг.

Пазарната оценка на компанията Tesla надхвърли в понеделник гройсмайторските 1 трлн. долара, като акциите затвориха на рекордно високо ниво от 1024,86 долара за една акция, след като по-рано през деня голямата компания за отдаване на коли под наем Hertz обяви планове да поръча от Tesla 100 000 електромобила, а непосредствено след това анализаторите на банката Morgan Stanley повишиха прогнозата си за акциите на американския производител на електрически автомобили.

Компанията Hertz беше на прага на банкрута това лято, след като преди повече от година подаде заявление за защита от фалит поради кризата, провокираната от коронавирусната пандемия.

Що се отнася до Илон Мъск, богатството, което той си докара само в рамите на един ден, надмина това на брутния вътрешен продукт на редица държави, включително такива като Естония, Латвия и Боливия.

Той и неговата компания Tesla също така продължават да доминират над конкурентите си в автомобилната индустрия.

Блогът Wolf Street добре визуализира пазарната капитализация на Tesla спрямо редица други водещи производители на автомобили, включително Toyota, Volkswagen, Daimler, General Motors, BMW, Ford, Stellantis и Honda.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00