Новини

Министър Денков: Работим за връщането на малките ученици в клас още следващата седмица

  26.10.2021 19:55  
Министър Денков: Работим за връщането на малките ученици в клас още следващата седмица

Работим за връщането на малките ученици в клас още от следващата седмица. Това заявява министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в за интервю за радио "Свободна Европа".

„Понеделник е неучебен ден заради 1 ноември, Денят на народните будители. Това, което се опитваме, без да мога да го обещая още, е във вторник, сряда, четвъртък най-късно, да върнем децата от първи до четвърти клас на училище“, казва просветният министър.

„В понеделник подписахме постановлението на Министерски съвет за отпускане на парите. Във вторник има комисия в Министерство на здравеопазването, която трябва да поръча близалките, т.е. тестовете, което е в тяхната компетентност“, допълва Денков.

„Има два различни типа тестове и има чувствителност за това за кой от тях говорим. В момента, като че ли, нагласата е да се купят от другите, които са свързани с отхрачване на децата“, казва просветният министър.

И при така наречените „близалки“, и при тестовете с отхрачване има плюсове и минуси, отбелязва министърът. По думите му „родителите не искат нищо да влиза в устата на децата“, макар че такива се ползват в Германия и Австрия и тези страхове, според него, са „ирационални“. При тестовете с отхрачване обаче процесът се организира по-трудно и учителят ще има нужда от помощ, казва просветният министър.

„Идеята е да се организира тестване в училище. Да се осигурят безплатни тестове от регионалните здравни инспекции, да се направят в училище и съответно училището да може да продължи работата", е обяснява проф. Денков.

Министърът отбеляза, че е в постоянна връзка със здравния министър д-р Стойчо Кацаров, но решенията, които се взимат, не са политически. „Ние доста си контактуваме с министъра на здравеопазването, но той има много проблеми. Понякога не успяваме достатъчно бързо да обменим информация", казва министър Денков.


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43