Свят

ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден до изпълнение на исканията на ЕК

  27.10.2021 15:15  
ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден до изпълнение на исканията на ЕК

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба в размер на 1 млн. евро на ден до изпълнението на решението на Съда на ЕС за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настояваше Европейската комисия. Това бе обявено в изявление на Съда на Европейския съюз, цитирано от „Зюдойче Цайтунг“.

"Полша е осъдена да плаща по 1 млн. евро на ден в полза на Европейската комисия, докато не спре действието на националното законодателство, отнасящо се до компетентността на Дисциплинарната камара на Върховния съд", се казва в изявлението.

По-конкретно става въпрос за разпореждането да се спре работата на спорния дисциплинарен орган за наказване на съдии. Според решенията на Съда на ЕС тази дейност не е съвместима с правилата на ЕС за независимост и безпристрастност на съдебната власт.

Финансовите санкции срещу Полша бяха поискани на 9 септември от комисията на ЕС, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона в ЕС. Сега те са дължими, докато Полша не изпълни разпорежданията на Съда на ЕС.

"Съдебните системи в целия Европейски съюз трябва да бъдат независими и безпристрастни", разкритикува тогава ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро пък говори за "агресия срещу Полша" и за "правна хибридна война".

В средата на юли, Съдът на ЕС постанови, че Полша е нарушила европейското право с дисциплинарния орган. Освен това на страната беше издадена временна заповед за преустановяване на действието на разпоредбите, които оправомощават дисциплинарния орган да се произнася по заявления за снемане на съдебен имунитет и по въпроси, свързани с назначаването и пенсионирането на съдии. Решението засегна и други разпоредби на полското законодателство, свързани с независимостта на съдиите.

След това Полша обяви, че спорният дисциплинарен орган в сегашния му вид ще бъде премахнат. В крайна сметка обаче тя продължи да отработва стари дела. Досега камарата се считаше за сърцевината на съдебните реформи, инициирани от дясноконсервативното правителство на ПиС. Камарата може да уволни всеки съдия или прокурор. Критиците се опасяват, че тя може да служи за порицание на съдиите за неприятни решения.

На 20 септември Съдът на ЕС осъди Полша на глоба за откритата мина за лигнитни въглища "Туров" на границата със Саксония и Чешката република. Въпреки временното разпореждане от май, Варшава не е спряла добива на лигнитни въглища, съгласно разпореждането. Поради това Полша ще трябва да плаща глоба от 500 000 евро в бюджета на ЕС за всеки ден, в който не изпълнява заповедта.

Съдебните реформи отдавна са предмет на спорове между ЕС и правителството във Варшава. Степента на взаимно неразбирателство стана ясна миналата седмица в Европейския парламент в Страсбург. В речта си полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия и останалите държави-членки в прилагане на двойни стандарти.

„И в Германия и Франция съответните конституционни съдилища си запазиха правото да ограничават влиянието на Съда на Европейския съюз. Той се опитва да разшири компетенциите си по недопустим начин. Най-висшето право на Полската република е и ще остане полската конституция. Всеки, който се опитва да наложи свое решение на другите без правно основание, е изнудвач", каза Моравецки.

В отговор депутатите го обвиниха в изопачаване на фактите. Политиката на неговото правителство застрашава един от крайъгълните камъни на Европейския съюз.

"Всеки, който отхвърля върховенството на Съда на Европейския съюз, който отхвърля Европейския съюз като правна общност, който отхвърля независимостта на съдебната власт, на практика напуска Европейския съюз като правна общност", заяви германският политик от ХСС Манфред Вебер, председател на групата на консервативната ЕНП.


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43