Шоу

5 неща, за които инфлуенсърите може би ни лъжат

  27.10.2021 21:34  
5 неща, за които инфлуенсърите може би ни лъжат

Инфлуенсърите се превърнаха в естествена част от нашето ежедневие. Не минава и ден, в който да не видим поредната реклама, спонсориран пост или отваряне на PR пратка в профилите им. Това, че са популярни в социалните мрежи, им дава голяма платформа за изява, но и крие своите рискове за нас, обикновените потребители. Въпреки че в някои случаи до голяма степен се асоциираме с поведението на даден инфлуенсър и харесваме снимките, които публикува, трябва да имаме предвид, че понякога може би не са напълно честни с нас за някои неща, пише каналът на Цветелинка Цветанова във vbox7. Ето няколко примера:  

„Много от вас питаха…“

Голям процент от инфлуенсърите използват това като оправдание, за да правят скрита реклама. Веднага ще се сетите какво имам предвид. Ако следите инфлуенсъри, със сигурност сте виждали сторита с текст: „Много от вас питаха откъде е тази рокля. Прикачвам линк.“ Все пак не изключваме възможността да е получил запитвания, на които все пак отговаря публично, за да достигне артикула до повече хора, което не звучи много безкористно.

„Ползвам го от месеци…“

Инфлуенсърите често получават PR пратки, чиято цел е да покажат на потребителите. Това в особена степен важи за грим и козметика. Понякога, за да засилят рекламата, използват доста хиперболизирани изрази. Ние няма как да знаем дали наистина използва този продукт в ежедневието си и дали би го купил/а,  ако не беше реклама дадената публикация.

„Сам/а си го купих…“

Има един популярен израз, който гласи: „Няма лоша реклама.“ Ако го преобразуваме за този тип бизнес: „Безплатна реклама – няма.“ В много малко от случаите, когато инфлуенсъри с много последователи показват някакъв продукт, то е без да имат облаги за това. В повечето пъти, когато пишат: „Поръчах си тези дрехи от сайта на…“ това означава, че брандът, който рекламират, поема разходите и тук „поръчах“ по-скоро означава избрах ги, за да ми бъдат предоставени за реклама.

Качеството на продуктите

Нима сте виждали реклама на инфлуенсър, който да не сипе хвалебствия за дадения продукт, който представя? А нима е възможно всички продукти да са толкова добри? Не, разбира се. Именно заради това е важно да не се доверявате на 100%, когато виждате, че един инфлуенсър рекламира всичко – от кремове за лице до скъпа техника. Вероятността да не подбира брандовете, с които работи, е доста голяма, а оттам и качеството на рекламирания продукт е под въпрос.

“Ексклузивен” промо код/ giveaway

Инфлуенсърите обичат да карат последователите си да се чувстват специални. Често това е под формата на “ексклузивни” промо кодове за отстъпка в дадени магазини, сайтове и т.н. или чрез giveaway (раздаване на подаръци). Невинаги обаче този жест е толкова специален, защото отваряйки профилите на други инфлуенсъри можем да намерим абсолютно същите игри за награди или кодове по същото време. Това донякъде обезсмисля идеята за специалност.


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43