Новини

Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините, ГЕРБ му отговори

  28.10.2021 12:33  
Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините, ГЕРБ му отговори

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура заради изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.Кацаров пише до прокуратурата, че на 24 октомври Борисов е направил изявление, в което е казал, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът на годност".

Според Кацаров това твърдение попада в категорията фалшиви новини.

"В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност", посочва здравният министър.

 И пише още: "Пандемията с COVID-19 не е само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща всички сфери на обществения живот.

"Разпространението на фалшивата новина е обществено опасно деяние предвид факта, че Борисов е бивш министър-председател на България, а в момента председател на ПП ГЕРБ и порадо това изказването му може да повлияе на решенията на много хора. Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живото на беопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на COVID-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната", посочва Кацаров.

Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна.

Това се казва в официална позиция на ГЕРБ, изпратена до медиите.

"Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС", посочват още от партията.

"Припомняме, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация", завършват от ГЕРБ.


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43