Икономика

Националният борд по туризъм поиска по 10 лв. от всеки турист да отиват за реклама

  05.11.2021 14:24  
Националният борд по туризъм поиска по 10 лв. от всеки турист да отиват за реклама

Рекламният бос Красимир Гергов се появи тази сутрин на среща с Бойко Борисов в централата на ГЕРБ в качеството си на председател на Националния борд по туризъм.

Гергов и Мартин Захариев от управителния съвет на борда настояха държавата да поеме ангажимент да отпуска по 10 лева бюджет за маркетинг и реклама за всеки влязъл в България турист, за да може секторът да е конкурентен на пазара в Гърция и Турция.

10 лева на входящ турист, завършена магистрала "Черно море" и национално представителна организация с участие на правителството са трите основни искания на борда.

Мартин Захариев изказа разочарование от управлението на сектора по времето на ГЕРБ, от работата на Министерството на туризма и недофинансирането и специално от назначението на Мариана Николова за ресорен министър.

Пропуснахме шанса да създадем организация, която да маркетира държавата, заяви Захариев и добави, че се надява разговорът да остане между тях. Репликираха го обаче, че срещата се излъчва наживо във фейсбук.

"Ако бях министър-председател, щях да създам План "Маршал" за туризма. И второ - да построя магистрала, която да свързва Букурещ и Истанбул", заяви Красимир Гергов. По думите му много хора с възможности сега избягват България, защото преминаването през Дуранкулак отнема много часове.

"Ако се бех срещнал с Поли (Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм, бивш депутат от НФСБ, която също бе на срещата - б.р.), коалицията заминава - край", репликира Борисов, връщайки се към периода на съвместното управление на ГЕРБ с патриотичния фронт. Туризмът тогава бе ресора на вицепремиера Валери Симеонов (НФСБ).

В най-силната за туризма ни година, 2019, държавата е отпускала около 2 лева на турист. Тогава България е била посетена от около 9 милиона туристи, а има потенциал за 15-20 милиона, заяви Мартин Захариев.

"Ти си малко партийно оцветен", прекъсна го Борисов.

"Глупости, нямам никакви партийна окраска, на "Позитано" не съм минавал от шест години по улицата", отговори Захариев.

"Значи поумня", пошегува се Борисов.

"Поумнех, да - отговори бившият издател на "Плейбой". - Аз ти докарах най-голото американско списание в тая държава, социалист съм бил!... С Корнелия не си говора, но с теб си говора."

Борисов обеща, че ако ГЕРБ управлява, може да гарантира исканите 10 лева за маркетинг на входящ турист. По думите му пари се изкарвали, това било най-лесното. Колкото до магистралата, той каза, че плановете на кабинета са били първо да завърши АМ "Хемус", а след нея магистрала "Черно море".

"2022-ра "Хемус" трябваше да е готова, а в това време да се прави Русе-Търново, след това пътят през Обзор отстрани към Бяла и надолу."

Лидерът на ГЕРБ обеща на Гергов при следващ мандат и да отвори летището в Балчик, което щяло да е добре дошло за неговите голф игрища.

Всъщност сме тук да ви подкрепим. Да ви кажем от името на нашите членове, служители и клиенти какво може би, ако кажете, ще бъде в наша полза", завърши Красимир Гергов.

"Г-жа Ангелкова има грешки, но човек се учи от грешките", заяви Захариев.

"Но е най-добрият министър, който сме имали някога", допълни Гергов.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
До това тайнствено село няма път, но там живеят хора
 01.11.2021 13:31      
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59