Свят

Конгресът одобри инфраструктурен план на Байдън за $1,2 трилиона

  06.11.2021 16:06  
Конгресът одобри инфраструктурен план на Байдън за $1,2 трилиона

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с 228 гласа "за" срещу 206 "против" плана за развитие на инфраструктурата на САЩ на стойност 1,2 трилиона долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. През август инициативата беше одобрена от Сената, а сега предстои да бъде утвърдена от президента Джо Байдън, който, както съобщиха по-рано от Белия дом, ще я подпише в най-скоро време. Планът, договорен от Белия дом и двупартийна група сенатори републиканци и демократи, предвижда отделяне на федерални средства за развитие на инфраструктурата за срок от 5 години.

Преди гласуването Байдън призова конгресмените да одобрят плана. По информация от Белия дом, до последно вчера президентът е бил в контакт по телефона с конгресмени и е обсъждал важността на инициативата. Представители на прогресивното крило на Демократическата партия в долната камара обаче, до последно не искаха да подкрепят законопроекта и склониха да го направят след многочасови консултации с участието на президента. Планът предвижда отделяне на 110 милиарда долара за строителство на мостове и пътища, както и 11 милиарда за програми по транспортна безопасност. Други 39 милиарда са планирани за модернизация на обществения транспорт, 42 милиарда - за развитие на инфраструктурата на пристанищата и летищата.

55 милиарда долара ще отидат за системата за питейна вода, а за осигуряване на високоскоростен интернет за населението са предвидени 65 милиарда. Планирано е 73 милиарда долара да бъдат инвестирани в транспортирането на чиста енергия. Одобрението на плана е дълго чакана победа за Байдън и умерените демократи, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD
 06.11.2021 20:29      
Видео
До това тайнствено село няма път, но там живеят хора
 01.11.2021 13:31