Икономика

Помощите за туризма отиват за следващата година

  18.11.2021 15:03  
Помощите за туризма отиват за следващата година

Повече от два месеца министърът на туризма доц. Стела Балтова не може да отпусне средствата в размер на 70 млн. лв., които бяха гласувани от предишното Народно събрание в помощ на туристическия бизнес. Засега е ясно, че парите ще останат за следващата година, но има голяма вероятност 40 млн. лв. от тях да бъдат изцяло загубени и върнати в бюджета. Това заяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

Първата програма от 30 млн. лв. за подпомагане на бизнеса вероятно ще бъде отворена за кандидатстване от утре, 19 ноември 2021 г. Подаването на заявления ще става през Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), която е към Министерския съвет. Тя ще бъде отворена за 10 календарни дни. След това проектите на всички кандидатствали трябва да бъдат оценени от комисия в рамките на един месец, обясни Павлина Илиева. Целта на министерството е до края на годината да бъде издадена заповедта на министъра на туризма за класирането и одобрените за финансиране фирми. Средствата от 30 млн. лв. ще бъдат пропорционално разпределени между одобрените канидадите. Реално парите ще бъдат отпуснати през януари 2022 г. По тази програма могат да кандидатстват около 44 000 фирми, но вероятно на условията ще отговорят само около 5500.

Необходимо изискване за получаване на безвъзмездните средства е тези предприятия да имат спад на оборота през 2020 г. с най-малко 30 на сто в сравнение с 2019 г. Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г., но не повече от 20 на сто от реализирания оборот през 2019 г.  

Допустими кандидати са предприятия от туристическия сектор, които осъществяват дейност (основна и/или допълнителна) в един от следните агрегирани кодове на ниво детайлност група и клас по КИД 2008 на НСИ: за „Хотелиерство“ – КОД: 55.1, 55.2, 55.3, 55.9; за „Ресторантьорство“ – КОД: 56.1, 56.2, 56.3; за „Туроператорска дейност“ – КОД: 79.1, 79.9; за „Организиране на конгреси и търговски изложения“ – КОД: 82.3; за „Други дейности по хуманно здравеопазване“ – КОД: 86.9; за „Експлоатация на зали за представления“ – КОД: 90.04; за „Дейности, свързани с развлечения и отдих“ – КОД: 93.2; за „Поддържане на добро физическо състояние“ – КОД: 96.04.

Втората схема от 30 млн. лв. за ликвидна подкрепа на туризма все още не е внесена за одобрение в Министерския съвет от Министерството на туризма. След това трябва да бъде внесена за нотификация в Европейската комисия, която трябва да я одобри за около един месец. Същото се отнася и за помощта от 6 млн. лв. за туроператорите и туристическите агенти, както и оставащите 4 млн. лв. за екскурзоводите. „Реално вече до края на годината не могат да бъдат одобрени от ЕК, пуснати за кандидатстване и одобрение на фирмите“, обясни Павлина Илиева. Според нея има опасност тези средства да бъдат загубени, защото не могат да бъдат прехвърлени за следващата година.

В допълнение има още 5.2 млн. лв. за туроператорите, които останаха неусвоени от предишните схеми. Министерството на туризма вече ги е върнало в бюджета на държавата./travelnews.bg


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00