Икономика

През декември може да има ново поскъпване на природния газ

  25.11.2021 14:39  
През декември може да има ново поскъпване на природния газ
  google

Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече от предвижданите 3%. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, цитиран от БНР. Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха.

„Виждаме обаче, че има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на 1 декември, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на „Северен поток-2" до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и че курсът долар – евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която „Булгаргаз“ ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка“, обясни Павлов.

Той допълни, че цените на „Булгаргаз“ може да са с около 35% по-ниски от тези на европейските борси. Затова е важно енергийният регулатор и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат количествата, които са закупили от „Булгаргаз“ на търговете, които газовата ни компания е длъжна да направи по закон.

„Да не стане така, че тези количества да бъдат изнесени в съседни пазари. Това би застрашило енергийната сигурност и физическата цялостна система. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител“, поясни още Николай Павлов.

От думите му стана ясно още, че част от топлофикациите и крайните снабдители не са осигурили необходимите им количества газ за есенно-зимния сезон.

Въпреки това „Булгаргаз“ ще гарантира доставки и за тези дружества, за да няма проблем за крайните потребители.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00