Новини

Бойко Рашков се оплака пред евродепутати от Иван Гешев

  26.11.2021 19:45  
Бойко Рашков се оплака пред евродепутати от Иван Гешев

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил пред евродепутати, че главният прокурор на България смята МВР за поделение на неговата институция. Твърдението се съдържа в доклада за мисията в България на Мониторинговата група от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, което се проведе в края на септември.

В понеделник в парламентарната комисия в Брюксел ще има обмяна на мнения по доклада.

Министър Рашков се оплакал и от липсата на контрол върху главния прокурор. Той е казал, че политическата зависимост обяснява защо няма започнато разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов въпреки снимките и записите. Рашков е посочил, че има случаи на голяма корупция, свързани с магистрали и язовири, а отпуснатите от ЕС средства не са били правилно контролирани.

Българските служби не са си свършили работата по „Закона Магнитски“, смятат Рашков и евродепутатите, предаде БНР.

На срещата с вътрешния министър е подчертано, че при предишното правителство не е водено адекватно разследване за използването на несъразмерна сила от полицията срещу протестиращите.

„Барселонагейт“ е в досъдебна фаза и по тази причина главният прокурор не може да иска или да дава каквато и да било информация без съгласието на наблюдаващия прокурор, е казал от своя страна Иван Гешев. Той е обещал да изпрати допълнителна информация за методологията на разследването на случаите и на т.нар. „златни кюлчета“, ако има такава.

Мониторинговата група е имала срещи с тогавашния министър на правосъдието Янаки Стоилов и с вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов. Двамата били категорични, че конфискацията е един от инструментите за борба с корупцията и че тя трябва да бъде прилагана по начин, който дава резултати.

Министърът на културата Велислав Минеков е дал за пример предоставянето на 500 хиляди евро за положително отразяване на дейността на едно министерство, което определя като „купуване на съвест“.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00