Икономика

От 1 декември отпада изискването туристите от 14 държави от ЕС да влизат в България освен със зелен сертификат и с отрицателен PСR тест

  26.11.2021 18:37  
От 1 декември отпада изискването туристите от 14 държави от ЕС да влизат в България освен със зелен сертификат и с отрицателен PСR тест

От 1 декември отпада изискването туристите от 14 държави от ЕС в тъмночервената зона /с над 1000 заразени на 100 000 души/ да влизат в България освен със зелен сертификат, и с отрицателен PСR тест. Това съобщи в Пловдив служебният министър на туризма Стела Балтова, като уточни, че здравният министър ще обяви това официално.

Стела Балтова заяви, че очаква здрав и силен зимен туристически сезон.
През последните два месеца са проведени редица срещи с туроператори от Великобритания, Полша, Чехия и записвания има.

"Така че можем да очакваме един сезон, който да е здрав и успешен, за да може туристическият сектор да почувства удовлетворение от направеното досега", каза министърът.

Официалното откриване на сезона е на 18 декември в Банско. И в трите зимни курорта у нас са готови първо със своята висока категория на настанителната база, създадени са условия, които гарантират на туристите първо, че ще се чувстват комфортно и уютно и второ, че няма да се заразят. Надяваме се сезонът да бъде добър и предизвикателен, тъй като миналата година например чехите откриха България като зимна туристическа дестинация и се надяваме тази година част от тях да се върнат отново, посочи министър Балтова.

"Миналата година България бе единствената дестинация в Европа, която не затвори зимните си курорти. Тази година конкуренцията ще бъде голяма, тъй като Франция, Италия и Австрия обявиха още през септември, че тази зима ще работят. За да успеем и да продължим да работим, трябва да се ваксинираме", каза Стела Балтова.

Правителството иска да види бизнес, който работи т.е. да бъдат създадени условия за това. Считам, че бизнесът и държавата паралелно положиха много сериозни усилия включително и инвестиции, за да може да се възвърне жизнеспособността на туристическия сектор, като това го доказахме през изминалия летен сезон, където постигнахме над 70 процента от броя на туристите в сравнение с 2019 г., посочи министърът.

Стела Балтова отбеляза, че страната трябва да продължи да работи по отношение на развитието на продукта, по отношение на маркетирането на дестинацията България, по отношение качеството на туристическия продукт и разбира се въвеждането на иновации, за да не изоставаме. И посочи Пловдив като уникален пример в това отношение. Тук се наблюдава както дигитализация на туристически продукти, така и развитие и внедряване на иновации в развитието на туризма.

В Пловдив служебният министър на туризма откри 13-то издание на фестивала "Дефиле на младото вино", който се провежда в Стария град. Тази година в събитието участват 41 винарски изби, 15 са производители на храни и продукти и три съпътстващи участника.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00