Новини

Осъденият за кражба Момчил Неков поведе БСП при преговорите на тема Земеделие

  30.11.2021 09:00  
Осъденият за кражба Момчил Неков поведе БСП при преговорите на тема Земеделие

Явно лидерката на БСП в оставка Корнелия Нинова съвсем го е закъсала откъм кадри. Тя предизвика истинско възмущение дори сред малкото останали верни фенове пенсионери след като на преговорите изпрати Емилия Масларова. Бившата социална министърка се прослави със скъпите чанти и обувки на фона на мизерните пенсии, които получават именно представителите на електората на партията столетница. Бивши членове от кабинета Станишев си спомнят също, че Масларова била известна с предпочитанията си към екзотичните командировки.

Нинова реабилитира Румен Овчаров и Асен Гагаузов, които с участието си в преговорите показаха, че БСП е там където е застинала преди 12 години. Това обаче, което вече предизвиква съжаление е унижението за БСП когато на тема „Земеделие“ червените бяха представени от четирима дилетанти начело с бившия евродепутат Момчил Неков. Придобилият известност през 2014 г. като „Любимец 15“ стана евродепутат със сгрешена преференция, която съвпадаше с номера на бюлетината на БСП. За 5 години в Европарламента Неков не блесна с нищо запомнящо се. След като приключи с пребиваването в Брюксел, той се впусна в кметската надпревара в Силистра, която завърши безславно за него. Тогава кандидат-кметът Момчил Неков отказва да плати за професионалните снимки, които използва в кампанията.

Фотографът Георги Марков завежда дело срещу бившия евродепутат, което печели на първа инстанция с решението 298 от 2019 г. на Окръжен съд Силистра. Съдът признава на Марков авторството на снимката и установява нарушението, че е извършено от Неков. И двамата обаче обжалваха решението пред Апелативния съд във Варна. Според чл. 172 а от НК нарушения срещу авторското право представляват нарушения от общ характер. Според запознати след втората инстанция, Неков се опитал да постигне извънсъдебно споразумение с ищеца в опит да тушира скандала, който съвсем ще затрие и без това вялата му политическа кариера.

Отчаянието на Нинова е очевидно след като праща именно Момчил Неков, който по време на преговорите единствено разказа за своите скромни постижения като евродепутат. Той не представи визията на собствената си партия за развитие на земеделието, въпреки, че това е ключов сектор за левите.

Освен това отношенията между Нинова и Неков до скоро бяха доста обтегнати, според съпартийците му. Те разказаха, че той е бил поредният излъган от Нинова при реденето на листата за последните евроизбори. Стигнало се дотам, че на прекия вот за избор на председател на БСП, Неков открито агитирал за Кирил Добрев. Членове на партията в Силистра си спомнят как Неков отказвал да отговаря на обажданията на Нинова тогава. Интересно защо сега се съгласил да участва в акцията за спасяването и начело на партията. По-същественият въпрос обаче е как гледат блюстителите на новия морал Кирил Петков и Асен Василев на перспективата да преговарят с осъден за кражба на интелектуална собственост?

Още повече, че тъкмо той е споделил пред съпартийците си за сериозните си интереси в Държавен фонд земеделие. Не е тайна сред членовете на БСП, че за 5 години Неков така и не успя да вникне в сектор земеделие, въпреки членството си в ресорната комисия на Европарламента. Неуспелият политик се опита да развие частен бизнес, но без особен успех, а спестените пари от веродепутатството се топят с всеки изминал ден.

Нинова има силен интерес да привлече Неков в преговорите с обещания за постове в коалиционното правителство, защото той е един от колебаещите се членове на Националния съвет, който може да наклони везните в полза на вътрешната опозиция. По-паметливите членове на БСП пък са убедени, че и този път Неков ще бъде изигран от своята лидерка.

Емилиян Станчев


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09