Икономика

Спешна среща между работодателите и президента заради тока - какво решиха

  30.12.2021 16:09  
Спешна среща между работодателите и президента заради тока - какво решиха

Президентът Румен Радев и ръководството на национално представителните работодателски организации в страната направиха спешна среща.

Поводът - високата цена на тока за индустрията. Работодателите не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ.

"Ако се стигне до справедливо компенсиране, ние имаме златен шанс да се включим в това пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. Тогава биха се получили двуцифрени ръстове, както на продажбите, така и на работните заплати. Би се ограничила и инфлацията при едно справедливо компенсиране на високите цени за предприятията", заяви председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Работодателите посочиха, че са направили конструктивна среща с президента, а той от своя страна е обещал да разговаря с изпълнителната власт за мерките, които могат да се предприемат.

"Всички ще участваме в един общ диалог, който е много важен за всички. Както за енергоинтензивните предприятия, така и особено за малкия и средния бизнес, който е изключително засегнат. Той всъщност няма никакви резерви, за да продължи да работи при такива цени на тока. А това е изключително важно. Всеки, който може, ще помогне", допълниха те.

Преди дни организациите призоваха да бъде свикан и Консултативен съвет за национална сигурност заради сметките, които плащат.

"Ние сме се обърнали към правителството още преди Коледа и очакваме покана, за да решим този въпрос заедно", допълниха те.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14