Икономика

Кой има интерес от спиране на проектите на София?

  09.01.2022 11:48  
Кой има интерес от спиране на проектите на София?
Заводът за боклук в София.
  spto.bg

След „тунел над Дунав“, “две магистрали Хемус на година“ и други „иновативни“ идеи, дойде време и на проекта за  Завод за оползотворяване на РДФ гориво от отпадъци. Изглежда, че целта е този проект да бъде спрян.

Без никакви предпроектни проучвания, професионални анализи, обществени обсъждания, някой решава, че ще мести завода край Стара Загора. Очевидно е незнанието (или тук има умисъл), че този  проект е извървял цялата сложна процедура по реализация, с доказана ефективност, екологични и икономически ползи за софиянци и осигурено финансиране от 157,5 млн. евро -  в по- голямата част европейски средства.

Заблуда е, че това ще компенсира затварянето на въглищни централи. Топлинната енергия, която произвежда инсталацията се планира да отоплява около 40 000 домакинства в София и затова се изгражда в столицата. Кого ще отоплява в Маришкия басейн не е ясно.

Електрическа мощност на РДФ инсталацията е  20 MW, а  само на ТЕЦ „Марица изток 2“  е 1620 MW. Стойностите са несравними, втората мощност е по-голяма 80 пъти.

Заблуда е, че ще отвори нови работни места. Ако в софийския завод за РДФ се предвижда да работят около 80 човека, то какво ще правят 2500 служители на „ТЕЦ Марица изток 2“?

Направени ли са анализи за ползите от такова решение, защото за Завода в София докладите  са изготвени от датската фирма „Ramboll“, която е сред лидерите в тази сфера?

Има още много въпроси, на които няма отговор! В градовете на  Европа работят около 500 завода за оползотворяване на енергия от отпадъци.

Ето няколко снимки на подобни инсталации разположени в центъра  на Виена и в близост до кралския дворец в Копенхаген.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15