Новини

Николай Василев: Как е възможна такава демагогия - за 9 дни правителството на Петков е похарчило 9 млрд. лв.

  09.01.2022 16:21  
Николай Василев: Как е възможна такава демагогия - за 9 дни правителството на Петков е похарчило 9 млрд. лв.

"Само за първите девет дни от работата на новото правителство на Кирил Петков са похарчени 9 млрд. лв." Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред Нова тв.

"През последните дни непрекъснато разсъждавам как въобще е възможно това нещо да се е случило", подчерта той и призова политическите партии, политиците и медиите да поискат информация по Закона за достъп до информацията от правителството. „Това е голяма демагогия. Тези пари не са нито за пенсии, нито за лекари на първа линия, нито за борба с пандемията… Само можем да гадаем за какво са похарчени. Защо не се дадоха пари за детски градини, за таблети и лаптопи за учениците, които нямат такива, за построяването на детска болница? Защо трябва едно правителство, веднага след като дойде на власт, да опука всички налични средства”, запита Василев.

"Докато ние не получим точна информация ние може само да гадаем какво се е случило и за какво са изразходвани тези средства", каза още Василев, който беше първата неосъществена номинация на "Има такъв народ" за премиер миналата година.

"След правителството на Жан Виденов това е най-лявото правителство, което сме имали. Това е държавен социализъм от най-лош тип", подчерта още той и добави: "За да може гражданите да разберат какво означават 9 млрд. искам да припомня, че това бе годишният бюджет по време на управлението на премиера Иван Костов". „Новото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов. Първо харчи, после пита. Ще направи най-големият бюджетен дефицит в историята на страната. Нищо нямат намерение да приватизират, нямат планове за публично-частни партньорства. Това е държавен социализъм от най-лош тип”, каза още той.

Той определи мораториума върху цената на парното, тока и водата като „най-антисоциалната мярка”, която е виждал. „За да може най-бедните да получат 10-20 лв. намаление на сметките за ток, най-богатите са получили стотици левове отстъпка”, коментира финансовият експерт. 


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14