Новини

Асен Василев: Поскъпването може и да е 0% след края на мораториума

  09.01.2022 19:04  
Асен Василев: Поскъпването може и да е 0% след края на мораториума
  bTV

Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има, а за потребителите на газ ще има компенсации за месеците от декември до март. Предвиждат се компенсации и за бизнеса по нова схема, обяви в предаването „120 минути“ по bTV финансовият министър Асен Василев. Според него след края на мораториума поскъпването може да е и 0%, а ресурсът, който се дава за компенсации е безпрецедентен  - над 2 милиара лева за 4 месеца.

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените, съобщи министър Асен Василев.

„Ресурсът вече е заделен с решение на Министерския съвет и решението на народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

Финансовият министър заяви още, че е възможно след края на мораториума на цените на газа и електроенергията, поскъпването да бъде и 0%.

„КЕВР има задължение да прегледа разчетите, това не става само на хартия, а трябва да се мине през истински одитен процес. През 2013 г. когато работихме с комисията се оказа, че между държавните дружества и проверките на КЕВР за около два месеца успяха да се намерят около 800 млн. лева спестявания“, припомни Василев.  

„Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има. След работна среща с бизнеса, на която стана ясно, че сме имали различни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се консултира и идната седмица ще излезем с обща схема за компенсация. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е само процент от цената, а да има и твърда компонента“, уточни Асен Василев.

Той подчерта, че ресурсът, който се дава за компенсации е безпрецедентен  - над 2 милиарда лева за 4 месеца. 

„По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж“, посочи  финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

„Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. COVID добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.  

„Помолихме НОИ да изчислят и да направят така, че да няма пенсионери, които между добавката и увеличението на пенсията да получи по-малко. Ресурсът е отделен, има го от гледна точка на министерството на финансите, трябва законодателна база, на която да направят тази добавка. Тя ще бъде изплатена през февруари – и за януари, и за февруари“, заяви Асен Василев.

По повод казуса изнесен ли е газ от Чирен към Румъния, финансовият министър каза, че до него информацията стига чрез ДАНС и икономическа полиция и че службите работят по въпроса.

Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21      
Видео
Пенсионер с Ferrari влетя в мола
 28.12.2021 20:15