Икономика

Очаква ни страховит скок в цените на храните, много производители фалират

  10.01.2022 15:25  
Очаква ни страховит скок в цените на храните, много производители фалират

Рекордните увеличение на цените на природния газ ще повлече нагоре и цените на основни продукти и услуги, прогнозират производители и преработватели. С колко ще се повишат цените и как ще оцелеят производителите?

"Цените на стоките няма да скочат с 30%, защото всеки производител трябва да изчисли точно какъв процент от ценообразуването е самият фактор. В България основният енергиен източник е електроенергията, която е поскъпнала драстично. Ще се отрази неминуемо в увеличаване на цените и потребителите ще го усетят. Има увеличения с 10-15% и се очаква да поскъпват още. Нормализиране на цените може да очакваме в средата на годината - през юни-юли", заяви Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че всички поскъпвания се плащат от джоба на потребителите, а цените вече се увеличават тенденциозно. Той очаква хората да намалят потреблението или да прибегнат до по-некачествени стоки. Майорски изтъкна, че е неизбежно потребителската ни кошница да се изтъни.
"Веднага след отпадането на мораториума ще усетим това, което се случи с газа. Неминуемо е КЕВР да поиска увеличаване на цените на електроенергията", предупреди гостът на Мария Константинова.

По думите на Майорски най-сериозното поскъпване е при зеленчуците, защото сме в сезон, в който те се отглеждат оранжерийно. При краставиците скокът за по-малко от 4 месеца е над 30%. Има такава тенденция и при доматите.
"Част от сектора ще пострада доста и може да се стигне до фалити. Голяма част от преработката на млечните продукти е свързана с газа, там се очаква поскъпване с 10-12%. В почти всяка една услуга се използва електроенергия. Във фризьорските салони със сигурност ще има увеличение", каза още Майорски.

Председателят на Националния съюз на градинарите (НСГ) Мариана Милтенова алармира, че ситуацията в сектора е доста тревожна, особено при хората, които произвеждат оранжерийна продукция. Голяма част от тях въобще не са заложили производство.
"Изключително много се повишиха цените на торовете и препаратите за растителна защита, това ще оскъпи много стойността на продукцията, поради което тя не може да се продава на тази цена", обясни Милтенова в "България сутрин".

От НСГ искат от държавата компенсации за пострадалите в сектора, където има и сериозни проблеми с работната ръка. Много хора от бранша напускат България.

"Нашият сектор за две години не получи никаква помощ за работната ръка. Нито мярката "60/40" беше приложима, нито компенсациите са достатъчни да покрият загубите, които реализират колегите. Производството върви изключително много надолу. Вносът на плодове и зеленчуци се увеличава, защото много наши производители се отказват да работят", коментира председателят на НСГ.
"Стряскащо е, че вместо да увеличим българското производство и да се подпомага този сектор, увеличаваме вноса на чужда продукция, защото е по-евтина от произведената в България. Дълги години този сектор е бил неглижиран и трябва да бъде подпомогнат", категоричен е Пейо Майорски.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10