Свят

Русия прехвърля военна техника от изток на запад

  13.01.2022 10:40  
Русия прехвърля военна техника от изток на запад

Руският президент Владимир Путин е предприел за прехвърляне на военни хеликоптери към границата с Украйна, което може да означава, че планирането на нападение срещу съседната страна продължава, съобщи в. New York Times с позоваване на американски официални лица.

Според източниците се е очаквало през декември и началото на януари към украинската граница да бъдат прехвърлени допълнителни руски войски и общият им брой да достигне 175 хиляди. Прехвърлянето се забави, но по границата към момента са съсредоточени около 100 хиляди военни, като освен това Русия разположи там и допълнителна ударна авиация.

Кремъл може да използва ударните и транспортните хеликоптери, както и щурмовите изтребители, за да получи предимство при нахлуване в Украйна, отбелязва вестникът.

Междувременно анализаторите от проекта Conflict Intelligence Team предупреждават, че през последната седмица Русия е прехвърлила стотици единици военна техника от Сибир и Далечния изток, включително реактивни системи за залпов огън "Град" и "Ураган", танкове, пехотни машини.

Забелязани са и танковете на 5-а танкова бригада от Бурятия, участвали в боевете за Дебалцево в Източна Украйна.

Изводите на анализаторите са базирани на проучване на многобройни видеоматериали, публикувани в социалните мрежи, съобщава VoA.

Те уточняват, че военната техника се насочва от Бурятия, Задбайкалието, Амурска област и Приморския край, като се отправя на запад - вероятно за да се присъедини към четирите армии от Източния военен окръг.

"Такова широко задействане на сили не може да се обясни с местни учения. Най-вероятно е техника да се присъедини към силите, съсредоточени край границата с Украйна." - посочват от CIT, като добавят, че вероятно заедно с оръжията с пътническите и товарните вагони се прехвърлят и войници.

Масираното прехвърляне на военна техника се осъществява на фона на преговорите по стратегическата сигурност между Русия и НАТО и едновременно със струпването на войски по границата с Украйна.

Западни източници нееднократно предупреждават, че Русия подготвя пълномащабно нахлуване в съседната страна.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10      
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21