Анализи Икономика

Гроздан Караджов организира публично другарски съд на служителите си (ВИДЕО)

  13.01.2022 14:14  
Гроздан Караджов организира публично другарски съд на служителите си (ВИДЕО)

Гроздан Караджов все още се учи на какво е министър, а даже и вицепремиер. Това е краткият извод, който може да се направи след работното заседание, което той организира с ръководителите на АПИ, “Автомагистрали” ЕАД, началника на ДНСК и директорите на ключови дирекции в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Заседанието беше излъчено на живо на личната му фейсбук страница. 

Първата тема беше автомагистрала “Хемус”. След това беше обсъден скоростният път Видин-Ботевград. Караджов видимо искаше да покаже как иска да работи със срокове и през цялото време разпитваше участниците за състоянието на участъците по трасетата. Чинно си записваше кой участък на какъв етап е. От разговора стана ясно, че Караджов не е запознат със състоянието на тези ключови инфраструктурни проекти. Видимо не знаеше какви са процедурите за строителство на пътища. 

След като експертите обясниха, че са необходими проекти, ОВОС, съгласувателни с няколко министерства, Караджов заяви, че трябва да се ускорят “тези паразитни процедури”. Очевидно министърът на регионалното развитие не е наясно, че сроковете са регулирани в закони и наредби. Невежеството му съвсем лъсна когато изрази учудване, че все още се чака разрешение за строеж за участъци от скоростния път Видин-Ботевград. 

Видимо възмутен Караджов зададе въпроса кой трябва да издаде разрешението за строеж? Отговори му се, че е Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Явно министър Караджов не знае фундаментално свое задължение, че именно министърът на регионалното развитие издава разрешенията за строеж на всички проекти от републиканската пътна мрежа. 

Караджов обсъди и магистрала “Струма” като на няколко пъти нахока експертите си да говорят “на едро” вероятно, защото той самият е толкова ясен колкото и всеки обикновен гражданин решил да гледа това реалити. Видимо целта на мероприятието беше Караджов да направи “другарски съд” на подопечното си ведомство и прилежащите към него структури, второстепенни разпоредители с държавен бюджет. 

Министър Караджов на няколко пъти се опита да говори от името на обществото като заяви: "Ние гражданите. Но това са добре познати похвати на популизъм, овладяни до съвършенство от кадрите на Иван Костов и ДСБ. Многократно показваше раздразнение от процедурите, което вероятно ще се хареса на хората, но не е поведение на един държавник и министър, който не само трябва да спазва буквата на закона, но да дава пример за цялото общество.
По повод сроковете, Караджов сподели, бил често задаван  въпрос към него и чистосърдечно си призна, че: “Някой път не можем да се ангажираме със срок, а трябва да обещаваме неща, които няма да се случат.”

До пролетта на тази година Караджов беше виден представител на костовистите и бивш депутат на ДСБ. Изненадата на градската десница беше голяма, когато той лъсна като кандидат-министър на транспорта в проектокабинетите на ИТН през лятото. По време на преговорите за съставянето на правителството той беше номинацията на Слави Трифонов отново за министър на транспорта, но от "Продължаваме промяната" категорично отказаха да отстъпят Министерство на транспорта, за което беше заявено още по време на изборите, че ще бъде поверено на Николай Събев, собственик на куриерската фирма “Еконт”. 

Служители на МРРБ разказват, че Караджов непрекъснато повтарял, че бил специалист по транспорта и не е наясно с регионалното развитие. Прави впечатление, че никой от членовете на политическия му кабинет няма експертиза в тази сфера. Двамата му заместници са юристи с частна практика и финансист, работил в банковата сфера според биографиите, качени на сайта на министерството.

През цялото време докато вървеше дискусията, прясно назначеният за парламентарен секретар Петър Димитров беше един от най-активните коментатори. Същият бе за кратко депутат от ИТН в двете мимолетни 45-то и 46-то Народно събрание.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10      
Видео
Йордански депутати се сбиха на заседание на парламента
 30.12.2021 20:21