Новини

Телефонни измамници се представят за банкови служители

  18.01.2022 22:21  
Телефонни измамници се представят за банкови служители
  google

Зачестяват сигналите за опити за телефонни измами по новата схема: мними банкови служители опитват да измъкнат лични данни от жертвите си, а впоследствие да източат парите от банковите им сметки. Схемата е от няколко месеца.

До момента на територията на София са регистрирани 12 сигнала за новата телефонна измама. Само при един от тях измамата е доведена до край и са били източени пари от сметката на титуляра. Схемата е напълно различна от обичайните истории, с които телефонните измамници заблуждават жертвите си. Този път те не искат пари за лечение или за пострадал при катастрофа, а данни за приложения за онлайн банкиране. Още за новата схема и използват ли измамниците старите си методи.

Как стават измамите?

Телефонът звъни, а номерът е непознат. Любезен глас се представя за банков служител. Уверява, че с цел сигурност телефонният разговор се записва. И съобщава за технически проблем. Така най-често започва разговора с телефонните измамници, които използват новата схема.

"Относно разрешаването на проблема мнимите банкови служители изискват от гражданите потребителски имена и паролите за акаунтите им в приложенията за онлайн банкиране, както и номера на банкови карти. След придобиване на тези данни, измамниците имат вече достъп до личните средства на потребителя и веднага се разпореждат с тях", казва Йордан Пешев - началник на сектор в отдел Икономическа полиция - СДВР.

От СДВР съветват - ако получите подобно обаждане, първо трябва да посетите най-близкия клон на своята банка, за да се уверите в сигурността на парите си. А след това и полицията. От там напомнят още, че няма проблем, който може да бъде решен с предоставяне на данни на непознат по телефона.

"Банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл кореспонденция предоставянето на каквито и да е данни за личните банкови сметки за техните клиенти", казва Пешев.

Въпреки че се появяват все по-изобретателни ало измамници, все още има такива, които атакуват с добре познати схеми.

58-годишен мъж от Русе е получил странно обаждане преди дни. Не се е оставил да бъде измамен.

"Звънна телефонът късно през нощта, обади ми се едно лице и поиска определена сума, защото дъщеря ми е катастрофирала, блъснала е човек и трябват пари за неговата операция. Поискаха 10 000 лв, но аз се усетих навреме и просто им затворих телефона".

Във Варненско значително намаляват дори опитите за телефонни измами. За миналата година са регистрирани само четири престъпления от този тип.

"Последната телефонна измама, съвместно с колегите от главна дирекция Велико Търново успяхме да задържим мулето с цялата взета сума от тъжителя в Горна Оряховица и възстановихме парите на възрастния човек", казва Живко Костадинов - началник сектор в отдел Криминална полиция - Варна.

От полицията съветват хората при всички случаи да сигнализират МВР дори за опитите да бъдат измамени, както и да дадат на разследващите телефонния номер, от който са били потърсени. Потребители на социалните мрежи вече публикуваха номера, от които е направен опит да бъдат измамени.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10