Анализи

Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост

  19.01.2022 19:57  
Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост

"Многобройните избори, които се проведоха в България през 2021 г. , не само президентските, показаха, че не сме сами".

Това зави пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която задно с президента Румен Радев положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.
Тя определи политиката на президентската институция като много последователна през изминалите 5 години:

"Тези 5 години бяха изпълнени с много трудности и предизвикателства. Ситуация на много влошено здраве между институциите, особено между президентската институция и мнозинството в 44 Народно събрание и последното правителство на Бойко Борисов. Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост. Желанието на предишните управляващи да изолират президентската власт във външнополитически план, но и от процесите в страната, доведоха да това, че днес не са във властта".

Вицепрезидентът изказа очакване България да спре с т.нар. "йес политика" и да има своето място в решаването на кризите в Европа:

"Да се намесваме там, където знаем, че имаме експертизата, там, където зависи от нас дори заради географското ни положение, за да се решават и международни конфликти, за да се стабилизира ЕС, за да се избегнат геополитически стълкновения в тази част на Европа. Надявам се на една много по-активна политика и по-стабилен и категоричен глас на България. Ние ще бъдем инициатори - като институция, но ще бъдем и добър съюзник на законодателната и на изпълнителната власт".

Първата голяма оценка на новото правителство ще е приемането на Бюджет 2022, посочи тя.

Илияна Йотова изтъкна фокуса към обикновения българин като най-важното нещо от речта на президента:

"Да погледнем през погледа и през интереса на обикновения човек. Само тогава политиката ще има смисъл и само тогава решенията ще бъдат актуални и ще имат резултат".

По думите ѝ справедливостта не е нещо, което се постига за ден или за седмица, а е едно постоянно действие, изискващо усилието на много хора, изискващо своите лидери и водачи.

"Президентът днес представи пред Народното събрание неговата визия за България. Преди година ние обявихме своя Проект за нова България. Днес тази национална програма беше представена от президента Радев. Това не е управленска програма, а визия за страната ни".

Йотова посочи няколко консенсусни точки, върху които е поставена тази визия - връщането на държавността и на законността, демографската криза, образованието и здравеопазването.

Вицепрезидентът даде висока оценка на вчерашното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие. Тя заяви, че посещението е потвърдило важни клаузи от политиката на София в контекста на стремежите на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС:

"Има нова атмосфера, нов добър вятър между двете страни. ... Г-н Кирил Петков беше донякъде привилегирован, отивайки на тази среща, защото е много добре, когато един министър-председател отива с гаранция зад гърба си и консенсуса на цялата държава - с един много важен документ".  

Според Илияна Йотова правителството трябва да препотвърди пред Скопие и българската позиция за общото минало и за езика в РСМ:

"Имаме много добра разработка, чудесна дефиниция на БАН, която казва, че това е писмена форма на югозападно наречие на българския език. Основата на езика не пречи на самоопределението на всяка една държава и на нейния народ на езика, на който те ще говорят. Както и общата ни история до 1944 година, след което тръгва разделението и обособяването на страната".

"Подписаният Договор за добросъседство не се изпълнява. Не работи нито междуправителствената комисия, която трябваше да се събира два пъти годишно, а до този момент се е събрала само веднъж. Зациклиха и отношенията между двете т.нар. исторически комисии. Почти нищо не беше направено в икономическа и инфраструктурна област", коментира вицепрезидентът.  

Йотова подчерта, че за България е много важно да бъдат спазвани човешките права на българите, които са граждани на Северна Македония:

"Когато има дискриминация и това, че са българи - граждани на Северна Македония, не могат да израстват кариерно, когато се страхуват да кажат, че имат български произход и български паспорт, за нас това ще бъде най-важното мерило и най-важният критерий за падане на българското вето".

С президента Румен Радев имаме голямата амбиция в нашия мандат да се случи чудото -  да имаме съюзничеството на изпълнителната власт и на Народното събрание, за да се създаде Български културен институт, сподели в предаването "Нещо повече" вицепрезидентът Йотова и добави:

"Така, както имат всичките ни партньори в Европа. Не може страната, създала славянската цивилизация, която е в основата на една писменост, която и днес съществува, да бъде без своята културна дипломация, без този излаз навън"./ БНР


Анкета

Подкрепяте ли задържането на бившия премиер Бойко Борисов?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10