Анализи

Янев: Решенията за българската сигурност се вземат от правителството, не се налагат от НАТО

  08.02.2022 11:23  
Янев: Решенията за българската сигурност се вземат от правителството, не се налагат от НАТО

Всички решения за българската сигурност се вземат от правителството и не се налагат от НАТО, заяви министърът на отбраната Стефан Янев при откриването на годишната конференция на началника на отбраната. Темата тази година е  адаптирането на въоръжените ни сили по концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона.

„Напрежението по границите с Украйна има негативни последици за българската национална сигурност“, каза Янев:

„Продължава тенденцията за трайна промяна в стратегическия военен баланс на силите в района на Черно море. След военно-техническите анализи и дискусии в различни комитети и работни групи на Алианса идва ред на важните политически решения и поемането на политическа отговорност. Затова, влизайки в детайлите на дискусиите, следва да си даваме сметка, че точността и обективността на военните оценки и на изразените национални позиции в НАТО са изключително важни“.

Министър Янев каза, че с представители на Държавния департамент ще се обсъди възможността при сформирането на батальонна бойна група на НАТО да участват американски военни:

„Лятото вероятно ще имаме комуникации по темата дали американски елементи, сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след истинските разговори на военно-техническо ниво. Предстои среща на министрите на отбраната на НАТО през следващата седмица, ако не се лъжа, и след това вече ще имаме хоризонт за военно-техническите разговори“.

В конференцията на началника на отбраната участва и началникът на щаба на Съюзното командване на силите на НАТО по операциите адмирал Йоахим Рюле.


Анкета

Трябва ли да забраним руския газ и петрол?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10