Свят

Руската армия набира в интернет войници за фронта в Украйна

  15.05.2022 10:12  
Руската армия набира в интернет войници за фронта в Украйна

Въоръжените сили на Руската федерация вербуват за бойните действия в Украйна договорни войници (контрактници) в сайтове за търсене и предлагане на работа в интернет, показва анализ на OFFNews на руските портали за търсене на персонал. Местата не са обявени директно като „търси се пушечно месо за фронта“, но има редица други индикации, по които мястото на службата може да бъде идентифицирано като „някъде в Украйна“.

В една от най-популярните в Русия и рускоезичното пространство търсачки на вакантни длъжности Superjob.bg обяви за работни места публикуват фирми, частни лица и институции. Сред активно предлагащите работа е руската армия чрез военните комисариати и пунктовете за подбор за военна служба по договор. Вербовката става в съответствие с чл. 32 от Федералния закон он 28 март 1998 година -N 53-FZ "За воинското задължение и военната служба", но вече с по-модерни методи – в интернет. Според този закон за контрактници може да се наемат и чужди граждани, стига да владеят официалния език.

Като работодател Министерството на отбраната на Русия чрез пунктовете за подбор към 15 май 2022 година е заявило 17 210 позиции за униформени военнослужещи. Ако се добавят и тиловаци и волнонаемен помощен персонал в руския аналог на нашия Job.bg нужните бройки са към 20-21 хиляди души.

Парите, които предлага за платена служба в редиците си армията, смятана за втора в света, са повече от скромни. При минимална заплата за Москва към началото на тази година в размер на 21 371 рубли, за повечето позиции възнаграждението варира в диапазона между 25 хиляди и 30-35 хиляди рубли. 10 хиляди рубли при сегашния курс на руската валута правят ок. 290 лева. Т. е. офертите за военните контрактници варират от 720 до 1000 лева. При това положение армейските надници са по-атрактивни за живеещите в Алтай, Адигея, Бурятия, Дагестан и Ингушетия, където минималната заплата е ок 400 лева, а работа се намира трудно.

Офертите в Superjob.ru са за почти всички родове войски без авиацията. Пунктовете за набиране на договорни войници са разпръснати по цялата територия на Русия, но по това не може да се съди къде е мястото, на което ще служи контрактникът. В единични случаи фигурира номерът на воинската част, но и това не може да се ползва за геолокация на мястото на изпълнението на договора.

Във Вологда търсят командир на разчет на оръдие, опит не се изисква, образование – достатъчно е основно, но и заплатата не е кой знае каква - 30 хиляди рубли.

Вербовъчният пункт в Ростов на Дон търси за една от воинските части снайперист. Заплатата е 50 хиляди рубли, около 1450 лева. Написано, че местоработата е в Гюмри, Ширакска област, за незапознатите има бутон „Виж на картата“.

Гюмри е вторият по големина град на Армения, а там се намира 102-ра Руска военна база, носител на ордена „Александър Невски“, важен елемент в руско-арменските отношения. През 2015 година руските войници от базата се прочуха със серия криминални престъпления, най-шумното от които беше убийството от руския войник Валерий Пермяков на седемчленното арменско семейство Аветисян. Сред убитите бяха момиченце на 2 години и момченце на 6 месеца. През август 2016 Пермяков беше осъден на доживотен затвор и предаден за изпълнение на присъдата на Русия през следващата година. Половината от издръжката на военната база в Гюмри се поема от Армения. От 2017 година личният състав на 102-ра база се попълва изключително от контрактници, последните бойци от наборната служба напуснаха базата през 2021.

Пак от пункта в Ростов на Дон се нуждаят от стрелец, старши стрелец, командир на отделение. За Будьоновск трябва стрелец, помощник-гранатометчик със заплата от 28 хиляди рубли на месец. Техник по ракетно, зенитно и ядрено оръжие е нужен за една от двете воински части в Хилок в Забайкалския край. Заплатата за един месец тук варира между 32 хиляди и 40 хиляди рубли.

На фона на споменатото средно ниво на заплатите има няколко дузини позиции, в които месечното възнаграждение е заковано на 200 хиляди рубли. А длъжността не се отличава съществено от тази на танкист, снайперист, сапьор, шофьор, наводчик и прочие, за които армията предлага 6-7 пъти по-малко. В репортаж на руския сайт„Люди Байкала“, който OFFNews публикува, се твърдеше, че руските военнослужещи по договор в Украйна, набирани в района на Бурятия, получават ок. 250 хиляди рубли на месец.

В офертите на Superjob.ru със заплата от 200 хиляди има и допълнителен оклад, с който сумата достига тази от репортажа. За да ги получи кандидатът трябва да е здрав, да е завършил поне 11 клас и да е на възраст между 18 до 40 години. За чужденците, по закон, между 18 и 30. Такива са базисните изисквания за заемането на вакантната длъжност „Военнослужещ по договор“ в Пункта за подбор в Петропавловск-Камчатский в Камчатския край на Русия. В обявата има две единствени специално подчертани условия: приветства се предишен боен опит и се изисква готовност за командировки. Срещу това има няколко социални пакета: безплатно медицинско осигуряване, безплатно хранене три пъти на ден по местослуженето, безплатна униформа за целия срок на договора. Характерно за „скъпите“ оферти е още нещо различно – договорите може да се сключват и за срок от 6 месеца.

Освен по високото възнаграждение, готовността за командировка, бойния опит и срока на договора, се появява и още един елемент, по който могат да бъдат определени вакантните места за пушечно месо в Украйна. На кандидатите за тези длъжности е гарантиран статусът на „Ветеран на бойните действия“. Съгласно действащото законодателство такъв статус получават гражданите, участвали във военен конфликт в зоната на водене на активни военни действия. Досега това бяха участниците във войната в Афганистан през 1979-1989, в чеченските войни 1994-1996, изпълнявалите задачи в Сирия през 2015, защитниците на руските граждани в Северна Осетия през 2008 и участниците в антитерористичната операция в Северен Кавказ в Чечня и Дагестан. На 23 март Държавната дума на Руската федерация прие закон, който предоставя статус на ветеран на бойните действия на участниците в т. н. специална военна операция на територията на Украйна, Донецката народна република и Луганската народна република. Така предлагането на този статус на кандидатите е ориентир, че контрактниците ще бъдат изпратени на в Украйна.

Ако тези белези се приемат за достатъчни, може да се изчисли, че в частност руската армия търси за боевете в Украйна картечари-гранатометчици, радиометрист, разузнавач, снайперисти, наводчици, сапьори, военни шофьори, разчети на оръдие, комендори – матроси артилеристи и много други. Най-скъпо платената позиция е за старши наводчик на оръдие във воинска част. От него се очаква да знае устройството на оръдието, безгрешно да определя характера на целта и разстоянието до нея, точно да може да прицели оръдието и да коригира огъня. Тук заплатата може да стигне и до 350 хиляди рубли.

Русия не съобщава реалния брой на понесените загуби в жива сила, а Украйна твърди, че на нейна територия има хиляди изоставени трупове на руски войници. В офертите за контрактниците се казва, че в случай на гибел (смърт) на военнослужещия, настъпила при изпълнение на военна служба, на близките на покойния войник се изплаща обезщетение в размер на 3 милиона рубли, пише в част от обявите. В случай на военна травма, която го прави негоден за военна служба, боецът би получил 2 милиона рубли. Съответно това са обезщетения от 87 хиляди лева или 58 хиляди лева.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14