Анализи Новини

Румен Радев: Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници винаги могат да открият пътя до дома

  24.05.2022 09:20  
Румен Радев: Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници винаги могат да открият пътя до дома

„Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома“, каза президентът Румен Радев в тържествения си поздрав за 24 май.

„На 24 май всички сме само българи. В Йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа, а него носи и излъчва всяко будно дете“, казва още държавният глава.

Той определя езика ни като Родина. „От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно“, казва Радев.

Президентът допълва, че езикът на Вазов, Яворов и Валери Петров няма да загине, а ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство.

„Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата“, казва Радев.

Той призова езикът да продължи да ни обединява като народ.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
SSC Tuatara вдигна 474,8км/ч!
 26.05.2022 17:59      
Видео
2-годишен си поръча 31 чийзбургера и остави щедър бакшиш
 19.05.2022 18:11