Икономика

Заместник-министърът на енергетиката разясни как ще ползваме отстъпка при зареждане на гориво

  25.05.2022 09:22  
Заместник-министърът на енергетиката разясни как ще ползваме отстъпка при зареждане на гориво

Когато се дава тази отстъпка, после се приспада от задължението по ДДС. Така се намалява сумата, която имат да внасят. Тук важният момент, който трябва да бъде изработен, е някой да не събере касовите бележки и да му се издаде фактура. Това няма да е правомерно. Механизмът по контрол трябва да предотврати това събитие. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му това е най-лесният начин за осъществяване на тази мярка, защото, ако се ползват лични карти или талон на колата, има възможност за злоупотреба с лични данни.

“Всичките касови бележки постъпват веднага в НАП. Там могат да бъдат контролирани”, обясни заместник-министър Данаилов. Той каза, че отстъпката от 25 стотинки се очаква да влезе в сила след 1-ви юни.

“Съвсем доскоро България разпределяше около 30-40% от БВП. В последно време нивото на държавни харчове е по-голямо. Трябва да се въздържаме от допълнителни мерки, защото това ще доведе до значителни харчове”, коментира заместник-министърът.

По думите му българските предприемачи се справят добре: “Трябва да се спре с даването на средства на всеки, който изреве”.
По темата с плащането в рубли за руски газ Данаилов подчерта, че откриването на сметка в рубли е нарушение на европейските санкции. Той увери, че американските кораби с газ пътуват към България: “Изпълнителните директори на газовите дружества са на работно посещение в Далас. Една от основните задачи е уговаряне на дългосрочни доставки на поносими и взаимноизгодни цени”.

Заместник-министърът каза, че в края на годината изтича договорът на България с “Газпром”.

“Много е добре да работим да станем водороден хъб на Балканите, но за това трябва време”, завърши той.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14