Спорт

България извоюва отборната Купа на европейското по щанги в Тирана

  06.06.2022 14:04  
България извоюва отборната Купа на европейското по щанги в Тирана

След дълги години на проблеми, българските щанги отново са номер 1 по медали от европейското първенство по вдигане на тежести. При мъжете нашите щангисти взеха 5 титли от общо десетте категории на първенството, а освен тях завършихме и с още един сребърен и един бронзов медал в двубоите. В отделните движения пък медалите са доста повече – 23, от които 13 са златни.

По ирония на съдбата България започна европейското първенство в Тирана с „нула“, но го завърши по изключителен начин - първо място в отборното класиране, вече не само при мъжете както беше миналата година, а и в общата подредба.

В класирането по нации сме убедителни победители, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. Успехът се засилва от факта, че участвахме само с 13 състезатели, а изпреварихме държави с по 17, 19 (Украйна), че и 20 (Турция) представители, отчитат от родната федерация.
За последно петима шампиони имаме през 1992 г. в унгарския град Сексард, когато Севдалин Минчев, сегашният национален треньор Иван Иванов, Николай Пешалов и Йото Йотов мачкат в първите 4 категории, а Кольо Колев добавя златото при най-тежките. Там титлата на Пешалов остава паметна, защото е спечелена с победа над феномена Наим Сюлейманоглу, който макар и по лично тегло, както бяха правилата по онова време, е победен.

Иначе, в името на рекорда, най-значимият български успех на европейско първенство е през 1987 г. в Реймс, когато седмина наши щангисти печелят злато – Севдалин Маринов, Митко Гръблев, Стефан Топуров, Михаил Петров, Александър Върбанов, Асен Златев в първите шест поредни категории и покойният вече Антонио Кръстев при супертежките.

Сега в албанската столица Тирана от десетте ни участници при мъжете, осем спечелиха медали в двубоя, един се нареди на четвърто място и един на пето. В Тирана шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов е пети в двубоите.

За отбелязване е, че в отбора на Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти при мъжете на голямо състезание, двама от които се върнаха с медали, единият дори със злато. Общо от 10-те българи 4 са под 20 години, което е отпратка към бъдещето на
родните щанги.

"Историческият успех в Албания е два пъти по-ценен, защото е въпреки цялата агресия срещу националния отбор и специално срещу Иван Иванов. Те бяха без подкрепа, без дори разбиране на многото проблеми, стоварили се връз тях напоследък. Наложи се да платим с лични средства участието на световното за мъже м.г., след това отказахме домакинство на
европейското, както и участие на младежкото световно, което ни лиши от няколко медала. Поздравявам състезателите, старши треньора и останалите от щаба, които бяха подложени на безпрецедентен и непредизвикан натиск в последните месеци. А може би трябва да поздравим и Неделчо Колев, който след всичко сторено дотук срещу щангите в последната година, излезе да награди българските медалисти сега в Тирана,“ заяви Ариф Маджид, избран за президент на Българската федерация и все още невписан в съда заради юридически хватки вече повече от година.

 


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00      
Видео
Министър Радостин Василев назначи баба Розка - прославила България
 29.05.2022 14:05