Спорт

България с позорно реми срещу Гибралтар

  10.06.2022 08:17  
България с позорно реми срещу Гибралтар

България завърши 1:1 като гост на Гибралтар в среща от Лига на нациите. Резултатът е, меко казано, срамен и се нарежда сред най-големите резили в историята на националния отбор. Георги Минчев откри резултата с глава в добавеното време на първото полувреме. Лиъм Уокър обаче изравни от дузпа в 61-ата минута. Мачът беше дебютен на Георги Иванов - Гонзо начело на "лъвовете", след като техническият директор на Българския футболен съюз застана временно начело на националите, след оставката на Ясен Петров. Позорното равенство срещу втория най-слаб европейски тим, според ранглистата на ФИФА, ни оставя с две точки в групата - на седем от лидера Грузия.
Георги Иванов започна в 4-4-2 и с осем промени спрямо последната среща на "лъвовете", като на вратата застана стражът на Славия Светослав Вуцов, който смени Николай Михайлов, пазил срещу Северна Македония и Грузия. В защита Гонзо нареди Виктор Попов от Черно море, Божидар Чорбаджийски, Петко Христов и Едисон Йорданов, който стартира като титуляр във втори пореден двубой. Варненецът Мартин Минчев действаше по десния фланг, а отляво - Андриан Краев от Левски, за когото това беше дебют в националния тим. В центъра на полузащитата Гонзо заложи на други двама левскари - Георги Миланов и Филип Кръстев, като бившата звезда на Литекс носеше капитанската лента. Напред атаката водиха централният нападател на Рига Георги Минчев и героят на "сините" от финала за Купата на България Илиян Стефанов. На резервната скамейка останаха Кирил Десподов, Тодор Неделев, Ивайло Чочев, Антон Недялков, Иван Турицов, Атанас Илиев и др. Георги Йомов пък се оказа извън групата.
В шестата минута финландският рефер Петри Вилянен ядоса сериозно българския треньор, след като спря играта за нарушение срещу Божидар Чорбаджийски, вместо да пусне авантаж и да позволи на "лъвовете" да разгърнат бърза атака. В резултат на тази ситуацията жълт картон получи Лиъм Уокър от домакините. В 16-ата минута Георги Миланов центрира меко в наказателното поле, където Мартин Минчев стреля с глава, но вратарят Дейл Коулинг реагира добре и успя да избие в корнер. След изпълнението му бранител на "червените" задържа и повали Петко Христов, но арбитърът прецени, че не трябва да отсъжда дузпа.

В 28-ата минута Миланов опита мерника си, но топката прелетя над целта. Малко след това Едисон Йорданов се оказа на добра позиция отляво в пеналтерията на Гибралтар, но роденият в Германия футболист не успя да овладее подаването на Виктор Попов и пропусна да затрудни домакините. Хората на Хулио Сесар Рибас отговориха на това с далечен шут в очертанията на нашата врата, който обаче не затрудни Светослав Вуцов. В 45-ата минута 39-годишният капитан на Гибралтар Рой Чиполина беше оставен непокрит при далечната греда, но ветеранът не улучи целта.

Минута след този пропуск на домакините дойде най-добрият момент за нашите през това полувреме. Българите сътвориха бърза контраатака отдясно, Миланов центрира в наказателното поле на Гибралтар, където Георги Минчев стреля безпощадно с глава - 1:0 за България! Дебютен гол на нападателя на Рига с националната фланелка.

Веднага след почивката "червените" се разминаха с изравнително попадение. Акция на Гибралтар отдясно свари на голова позиция Баларино, който шутира от 12 метра към мрежата на нашите и само намесата на Светослав Вуцов предотврати изравняването.

Добрата игра на домакините в началото на второто полувреме им донесе дивидент в 60-ата минута, когато за игра с ръка на Андриан Краев на българската стена, беше отсъдена дузпа пред българската рамка. Финландският съдия разгледа положението с помощта на VAR преди да посочи бялата точка. С плътен удар Лиъм Уокър забоде топката в десния ъгъл за 1:1.

Малко след изравняването, четирима играчи в червено щурмуваха нашата половина от терена, като с решаваща намеса се отличи Попов, който предотврати нова голяма неприятност за Вуцов. В 71-ата минута Гонзо вкара в игра едновременно Кирил Десподов и Тодор Неделев. В 83-ата минута друга резерва - Атанас Илиев, засече центриране на Неделев, но топката премина на сантиметри от целта. В 95-ата минута Георги Минчев пропусна от чиста позиция пред вратата на Гибралтар. Скоро след това дойде и последният съдийски сигнал.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14