Новини Свят

Урсула фон дер Лайен: Украйна има още много да направи, за да изпълни критериите на ЕС

  13.06.2022 18:31  
Урсула фон дер Лайен: Украйна има още много да направи, за да изпълни критериите на ЕС

В понеделник Европейската комисия възнамерява да обсъди предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна, както и на Грузия и Молдова, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев по време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Както каза Фон дер Лайен в Киев, самото решение по молбата на Украйна ще бъде взето не по-късно от края на следващата седмица.

Въпреки това, дори и при положителен отговор, това ще бъде само първата стъпка в много дълъг процес.

Първо, всички 27 държави-членки на ЕС трябва да дадат съгласието си за предоставяне на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС, след което ще започнат подробни преговори за реформите, които Киев ще трябва да приложи, за да изпълни всички критерии за членство в ЕС.

В същото време фон дер Лайен, която посещава столицата на Украйна за втори път от началото на войната, не пропусна да напомни на Володимир Зеленски, че въпреки успешния напредък на административните и други реформи, все още има много какво да се направи.

"Въпреки че направихте много за укрепване на правовата държава, са необходими и други реформи, например за борба с корупцията", подчерта ръководитвелят на Европейската комисия.

Самият Зеленски от своя страна се възползва от съвместната пресконференция, за да напомни още веднъж, че "целта на Русия е цяла Европа, а Украйна е само първият етап от тази агресия".

"Ето защо положителен отговор от ЕС на молбата на Украйна за присъединяване към ЕС може да бъде и положителен отговор на въпроса дали европейският проект има бъдеще", каза президентът на Украйна.

 


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14