Шоу

Принц Уилям на 40

  21.06.2022 11:19  
Принц Уилям на 40

Днес британският принц Уилям, херцог на Кеймбридж навършва 40 години и му предстои най-голямата промяна досега. Той поема все по-централна роля в кралското семейство, докато се подготвя за евентуалното си възкачване на трона, пише АП. Това стана ясно преди две седмици, когато Уилям зае централно място по време на празненствата по повод 70-годишния юбилей от урправлението на кралица Елизабет II.

Ето какво знаем за принца

Принц Уилям Артър Филип Луи е роден на 21 юни 1982 г. в 21:03 часа в болницата "Сейнт Мери", Лондон. Той е първородният син на британския престолонаследник принц Чарлз и принцеса Даяна.

На 8 години принц Уилям е записан в училището с пансион "Лъдгроув", Бъркшър.

В ученическите си години е бил капитан на отбори по хокей и ръгби.

Първият официален обществен ангажимент е на 1 март 1991 г., когато се присъединява към родителите си в пътуването им за патронния празник на Уелс - Деня на Св. Давид. През същата година се сдобива с белег, след като е ударен от свой приятел със стик за голф, докато играят. Претърпява 72-минутна операция, по време на която са му направени 24 шева.

Той е на 15, когато майка му, принцеса Даяна, умира в автомобилна катастрофа през 1997 г. Уилям върви след ковчега й, докато траурната процесия преминава през Лондон.

Фен е на "Колдплей", "Линкин парк" и AC/DC.

След като завършва обучението си в колежа "Итън", прекарва една свободна година, по време на която участва в тренировки на Британската армия в Белиз, посещава Африка, обучава деца в Чили.

Началото на студентството в университета "Сейнт Андрюс" е трудно за принц Уилям, но впоследствие той сменя специалността "История на изкуството" с "География". Започва да излиза с Кейт Мидълтън. Връзката им продължава повече от осем години.

Уилям и Кейт сключват брак през юли 2011 г. в Уестминстърското абатство. На сутринта в деня на сватбата принц Уилям е провъзгласен от кралица Елизабет Втора за херцог на Кембридж.

Принц Уилям и съпругата му имат три деца - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00      
Видео
Министър Радостин Василев назначи баба Розка - прославила България
 29.05.2022 14:05