Анализи Новини

Петков пред Guardian: Страхувам се, че служебно правителство ще върне проруските нагласи

  24.06.2022 13:21  
Петков пред Guardian: Страхувам се, че служебно правителство ще върне проруските нагласи

Според премиера Кирил Петков пред коалицията има два основни проблема - корупционните интереси и проруското влияние в България, които се обединили, за да свалят правителството. Това обяснява самият той в интервю за британската медия The Guardian, което е дадено преди гласуването на вота на недоверие. Петков споделя и притесненията си, че имало възможност след падането на кабинета България да се върне към традиционните си проруски настроения.

"Ние изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тази силна политика", каза той, добавяйки, че вътрешнополитическата криза означава, че България сега рискува да се върне към "традиционната си роля на мека държава" по отношение на критиките към Русия.

Ако Петков не може да създаде нова коалиция, той се опасява от "драстична промяна" в подкрепата на България за Украйна, подчертава английското издание. "Страхувам се, че ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната. Страхувам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне много повече в избягване на ясен отговор, отколкото силен глас срещу Русия", заявява българският премиер.

По думите на Петков  временното служебно правителство можело бързо да сключи сделка с Газпром, която да накара България да се съгласи на плащане на газа в рубли да бъде по-внимателна в противопоставянето си на войната.

"Русия наистина иска да свали това правителство, защото ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата ще падат", казва той.

"Това би било чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи. И не толкова силният глас срещу тях относно санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели", добавя Петков.

The Guardian отбелязва, че премиерът "се беше прицелил в Кремъл, като в един момент се съгласи със съседните Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до съседна Сърбия, което го принуди да отмени посещението".

"Беше просто решение. Реших, че той няма да лети. Толкова е просто", посочва Петков.

Разривът около войната го постави в противоречие с президента Румен Радев който каза, че доставките на оръжие в Украйна само ще удължат войната, отбелязва медията.

"А Радев беше "много категорично против" доставката на оръжия в Украйна през трети страни. Ние бяхме твърдо за това", е казал Петков.

"И може би президентът просто гледа популистичните възгледи. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не вижда същия порив като нас, че трябва да показваме лидерство по тези теми и да говорим с европейските членки, да бъдем възможно най-силни като съюзник в НАТО", добавя премиерът.

Петков казал още, че няколко дни масови протести показват, че на улицата има силна подкрепа за неговото правителство. Но в залите на властта войната имала още поляризирани страни.

"Войната всъщност показа кой на коя страна е много ясно. Но за съжаление на правителството тя създава все повече и повече нестабилност, защото трябва да взимаме трудни решения", подчертава Кирил Петков.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00