Новини

Вигенин: Мястото на Борисов не е на топъл остров, а на друго топло място

  24.06.2022 21:00  
Вигенин: Мястото на Борисов не е на топъл остров, а на друго топло място

Мястото на Борисов не е на топъл остров, а на друго топло място.Това каза в интервю за БНТ заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин.
Той обяви, че в неделя БСП ще имат заседание на Националния си съвет, на което ще обсъдят вариантите оттук-нататък. „Трябва да участваме в консултациите при първия мандат, който ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“. Тяхна, обаче, е отговорността да гарантират, че бъдещо правителство с техния мандат може да получи нужната подкрепа в Народното събрание“, допълни Вигенин.

По думите му, с решението си да вдигне ветото на РСМ за преговори за членство в ЕС, парламентът не е защитил българския национален интерес. „Предложението остави много неясноти. То се базира на протокол, който още не е договорен и подписан между България и РСМ. Българското общество не остана убедено,че с това решение правим стъпка напред за защита на националния ни интерес“,коментира Кристиан Вигенин.

Според него, основният въпрос е свързан с това, че няма гаранции за позицията ни по отношение на езика. „Не бива парламентът и правителството изобщо да се занимават с този въпрос сега. Нямаме правителство, нямаме председател на парламента. Макрон си казва директно, че това е натиск. Не мога да кажа дали колегите са били под натиск, подкрепяйки това предложение. Не говоря толкова за ПП, колкото за ДБ и ГЕРБ, които като опозиция самите те лансираха тази позиция в парламента“,коментира заместник-председателят на НС.

Според него България нямала двойна външна политика, а изобщо е нямала такава. „Загубихме месеци наред, без да има съществени преговори и контакти с македонската страна. Генчовска, макар и представител на ИТН, е предложила на МС да вземе решение за сваляне на ветото за РСМ. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обясняваше какво предателство е това“, направи паралел Кристиан Вигенин.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14