Свят

Лидерите от Г-7 се събират на среща на върха в Бавария

  26.06.2022 09:03  
Лидерите от Г-7 се събират на среща на върха в Бавария

Среща на страните от Г-7 започва днес в Бавария, в замъка Елмау. Украинският президент Зеленски потвърди участието си във форума, но все още не е ясно дали ще пътува до Германия или ще се включи чрез видеоконферентна връзка.

На едно от най-красивите места в Германия, с внушителна гледка към планинския масив Ветерщайн, близо до границата с Австрия, лидерите на 7-те икономически сили в света се събират, за да търсят решения на глобалните кризи. Замъкът Елмау, превърнат в петзвезден хотел за втори път посреща лидерите на Г-7. Преди 7 години Ангела Меркел организира там срещата на върха.

Основните теми, които ще бъдат обсъдени на двудневния форум са войната в Украйна, климатичните промени, хранителната и енергийна криза.

Канцелрът Олаф Щолц предложи да бъде обсъден и нов "план Маршал за Украйна", за да започне планиране за възстановяване на страната.

Към 7- те лидери ще се присъединят и индийският премиер, както и представители на Аржентина, Индонезия, Сенегал и Южна Африка.

Повече от седмица животът в района на Елмау е замрял. Магазините и заведенията са затворени. А граничният контрол между Германия и Австрия беше подновен. 18 000 полицаи следят за реда.

Достъпът до Елмау на протестиращи е напълно блокиран. Но демонстрации ще има. На километри от замъка
антиглобалисти изградиха преди дни палатков лагер за 750 души. Властите се надяват, че ще предотвратят сериозни сблъсъци.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00      
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00