Икономика

Депутатите приеха 760 млн. повече приходи в бюджета

  28.06.2022 08:03  
Депутатите приеха 760 млн. повече приходи в бюджета

760 млн. повече приходи в бюджета изненадващо приеха депутатите в бюджетната комисия. Не всички антикризисни мерки обаче намериха подкрепа. Повече пари предвиждат за МВР, образование, църкви.

След допълнителните приходи от 760 млн. лв., депутатите одобриха и повече харчове, сред тях 175 милиона лева за МВР, като част от тях за заплати, за образование, в подкрепа на обществения транспорт.

Макрорамката за тази година предвижда икономически растеж от 2,9 на 100, инфлация от близо 12% и държавен дълг около 10 милиарда лева.

Колкото до антикризисните мерки в подкрепа на обществото, депутатите одобриха 0% ДДС за хляба. Сред заложените параметри са и 9% ДДС на топлоенергията и газа, данъчно облекчение за родителите с деца, 25 стотинки за литър гориво, но те не успяха да приемат всички антикризисни мерки и всичко заложено за днес. Остри спорове в залата на комисията се разгорещиха около изключително завишените приходи според финансовия министър.

Спорове в комисията предизвика също въпросът дали да бъде намалена ставката и за други храни:

„Предлагаме диференцирана ставка на 9% за плодове, зеленчуци, мляко, месо, яйца, храни то първа необходимост“, заяви Ирена Димова от ГЕРБ.

„790 млн. лв. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа е, че специално за земеделските производители – що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители“, каза Асен Василев, министър на финансите в оставка.

„Намалени ставки по ДДС за когото и да било конституират привилегия. Ние тук създаваме привилегии за определени хора в България, които са по-хора от други хора“, коментира Георги Ганев от „Демократична България“.

По-ниската ставка за другите храни обаче не беше одобрена. Другата гореща тема се оказаха приходите в бюджета.

„Това, което може да очакваме в приходите от ДДС, да бъдат около 760 млн. лв.“, съобщи Любомир Каримански от ИТН.

„Ако тези пари не се съберат, това означава всичко, което върви като разплащане към бизнеса, като издръжка и всякакви други плащания за капиталови разходи, да бъдат замразени“, отбеляза Асен Василев.

„Има предложения, които всички подкрепяме, с които ще изсипем една сериозна часа пари на пенсионерите, в което няма нищо лошо – даже още заслужават. Обаче това ще повиши потреблението. Това потребление как е отразено в приходите от ДДС? Разбира се, че ще се вдигнат приходите от ДДС“, отбеляза Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка депутатите увеличиха приходите в бюджета.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00