Новини Свят

Среща на върха на НАТО започва в Мадрид

  28.06.2022 09:01  
Среща на върха на НАТО започва в Мадрид

Президентът Румен Радев заминава за испанската столица Мадрид за участие в среща на върха на НАТО. Преди форума генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че силите за бързо реагиране се увеличават драстично от 40 хиляди на 300 хиляди. 

В Мадрид НАТО ще приеме и новата си стратегическа концепция, която ще предопредели посоката на действия и мисията на пакта за следващите 10 години.

Трансформираща среща на върха – така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи откриващия се днес форум, който ще продължи до 30 юни:  

"На тази среща на върха ще засили отбраната, ще подсилим бойните групи в източната част на алианса до бригадни нива. Ще трансформираме силите за реагиране на НАТО и ще увеличим броя на силите за бързо реагиране до над 300 хиляди".

Предстои и предислоциране на тежко въоръжение, на системи за противовъздушна отбрана в защита на отделни страни-членки на НАТО по източния фланг, допълни Столтенберг, но не даде допълнителна информация как ще бъдат разположени силите за бързо реагиране. В Мадрид НАТО ще приеме нова стратегическа концепция. Последната е от 2010 г. Този път Русия няма да бъде спомената като партньор, ще се засили и реториката срещу Китай.  

"Новата ни концепция ще ни ръководи в ера на стратегическа конкуренция. Очаквам, че в нея ясно ще е заложено, че съюзниците смятат Русия за най-значимата и директна заплаха за нашата сигурност". 


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00