Икономика

Очакват добра реколта от пшеница и слънчоглед

  28.06.2022 17:41  
Очакват добра реколта от пшеница и слънчоглед

Очаквам добра реколта от пшеница през тази година, обяви днес министърът на земеделието в оставка Иван Иванов на брифинг пред журналисти край село Боздуганово. Той даде старт на жътвената кампания 2022 и зажънване на ръжта по международния проект "Хляб на мира".

"През тази година са засети около 15 млн. дка с пшеница и очакваме по данни на Министерството на земеделието добив от 7 млн. тона", отбеляза министърът.  Според него ще бъдат гарантирани както потреблението на нашата страна, така и традиционните количества за износ. Решението за нулева ставка за хляба ще бъде взето утре в пленарна зала, каза още Иванов.

Министърът на земеделието в оставка подчерта, че очаква реколта, която да не бъде по-лоша от тази през 2021 г. Добра реколта се очаква и от слънчогледа, посочи още той като прогнозира запазване на добивите от миналата година.

Земеделският министър в оставка очаква още намаляване или поне задържане на цената на пшеницата от старата реколта през следващата седмица. По думите му не трябва да се допуска пшеницата от Украйна да доведе до срив на цената на българския пазар. "Това е решение на ЕК и аз не мога да прогнозирам какво количество ще бъде доставено в България", каза още земеделският министър в оставка.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00