Икономика Свят

Рублата поскъпна спрямо долара и еврото

  29.06.2022 10:56  
Рублата поскъпна спрямо долара и еврото
  google

Рублата поскъпна спрямо основните валути - доларът и еврото на фона на обявения дефолт по външния дълг на Русия по-рано тази седмица. Във вторник рейтинговата агенция Moody's също потвърди техническия дефолт на Русия. 

Това обаче не означава, че Русия е банкрутила, защото всъщност хазната й е пълна с пари, а просто технически проблем с прехвърлянето на плащания по външния й дълг. 

Доларът струва по-малко от 52 рубли за първи път от 28 май 2015 г. насам. Еврото пък за първи път от 26 май 2015 г. струва по-малко от 55 рубли.

Валутните експерти на Московската борса посочват като причина за засилването на рублата предстоящите данъчни плащания в Русия и високата цена на петрола.

След началото на руската инвазия в Украйна и Западните санкции срещу Русия, курсът на рублата се срина. 

 

Основната причина за силната рубла са и драстичните ограничения върху валутните транзакции от страна на Руската централна банка и западните санкции, които засягат основно руския внос. Защото докато приходите на Русия от износа на нефт и газ продължават да се увеличават, вносът на Русия - отчасти поради западното ембарго върху високите технологии, машините, въоръжението и луксозните стоки, е намалял наполовина. В резултат на това нуждата от чуждестранна валута също намаля значително.

Документите, уреждащи съответните облигационни договори показват, че притежателите на поне 25% от неизплатените облигации могат да се обединят, за да обявят дълга за напълно и незабавно изплатим „без никакви допълнителни формалности".

Ако обаче Западните санкции срещу Русия бъдат отменени, инвеститорите ще бъдат обезщетени изцяло.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00