Новини

СЕМ не избра генерален директор на БНТ на първото си заседание

  29.06.2022 13:35  
СЕМ не избра генерален директор на БНТ на първото си заседание

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) не успяха да постигнат съгласие в решението за нов генерален директор на БНТ в рамките на първото си заседание.

Настоящият директор на обществената телевизия Емил Кошлуков получи един глас от регулатора, Венелин Петков и Ирина Величкова също имат по един глас. Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Красимир Ангелов и Светлана Божилова не получиха подкрепа от нито един от членовете на СЕМ.

Габриела Наплатанова обясни, че според нея най-подходящ за позицията е Венелин Петков. Въпреки това тя гласува „въздържал се“ заради опасения, че познанството й с кандидата може да доведе до съмнения за обективността на избора.

Въпреки че гласува за Ирина Величкова, Симона Велева изрази принципна подкрепа и за Светлана Божилова. Велева каза, че е отворена за диалог. Тя коментира, че не би подкрепила на този етап кандидатурата на Кошлуков с мотивите, че следващ мандат за него не би довел до промяна в БНТ.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова не подкрепи нито един от кандидатите. По думите й въздържанието понякога е "по-почтения и честен избор".

Според процедурата за избор на генерален директор, ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него няма решение, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

 


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00