Свят

Великобритания със санкции срещу втория най-богат човек в Русия

  29.06.2022 15:06  
Великобритания със санкции срещу втория най-богат човек в Русия

Великобритания обяви санкции срещу олигарха Владимир Потанин, известен като руския крал на металите и когото британските власти описват като втория най-богат човек в Русия, съобщава "Ройтерс".

Потанин е включен в последния пакет от 13 нови санкционни списъци, в които попадат още бизнес фигури, финансови фирми и други субекти, цитира news.bg.

Потанин продължава да трупа богатства, като подкрепя режима на Путин, придобивайки Росбанк и акции в Tinkoff Bank в периода след руската инвазия в Украйна, се посочва в официалното съобщение на британското правителство.

Потанин е един от най-богатите хора в Русия, въпреки че нетната стойност на богатството му зависи до голяма степен от стойността на неговия дял от 36% в руската компания Норникел" - най-големият производител на паладий и рафиниран никел в света.

Отбелязва се, че той е включен в списъка със санкции, защото "се е облагодетелствал или е подкрепял правителството на Русия чрез притежаване или контрол на Росбанк. Росбанк извършва бизнес в руския сектор на финансовите услуги, който е сектор от стратегическо значение за правителството на Русия".

Преди дни британският външен министър Лиз Тръс предупреди, че правителството ще продължи да налага санкции срещу Русия до пълното ѝ изтегляне от Украйна.

Под удара на британските санкции вече попаднаха руският бизнес, бизнесмени, политици и религиозни лидери.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00