Новини Свят

НАТО покани официално Финландия и Швеция да станат членове

  29.06.2022 17:41  
НАТО покани официално Финландия и Швеция да станат членове

Швеция и Финландия получиха официална покана за членство в НАТО само няколко седмици, след като подадоха кандидатури за Алианса.

Очаквано държавните и правителствени глави на НАТО приеха бъдещата стратегическа концепция, с която определят Русия като "най-значимата и пряка заплаха" за сигурността на Алианса. В същото време американският президент Джо Байдън обяви изпращането на нови американски войски в Европа – 5000 души в Румъния, установяването на постоянен щаб за пета американска армия в Полша и разполагането на допълнителни системи за противовъздушна отбрана в Германия и Италия.

Беше съобщен и новият пакет помощи за Украйна. Това, което дойде като изненада, е постигнатото късно снощи вдигане на турското вето върху присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. То се случи след интензивни разговори и с подписването на тристранен меморандум между Хелзинки, Стокхолм и Анкара.

„Процесът се разви безпрецедентно бързо – само за няколко седмици след подадените кандидатури през май. Разбира се, решението трябва да се ратифицира от парламентите на всичките 30-те държави членки, но очаквам и това да стане сравнително бързо“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Малко по-рано президентът на България Румен Радев проведе двустранна среща с премиера на Швеция, а в този момент страните от Алианса заседават за първи път с партньорите си от азиатско-тихоокеанския регион – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00