Новини

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

  30.06.2022 14:31  
Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати
  bTV

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за ескпулсирането на 70 руски дипломати и служители. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигуриа в предварително обявения дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Това каза президентът Румен Радев пред медиите след края на срещата на НАТО в Мадрид.

При завръщане на представителя на президентската институция и споделяне как е протекъл Съветът, от президенството е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения. Отговорът е: Няма прието гласувано решение на този съвет, категоричен е Радев.

Това ясно показва, че явно решенията на правителството се вземат по някакъв паралелен механзъм, каза президентът.

За срещата на върха на НАТО той каза:

Срещата на върха а НАТО се оценява като историческа, не само защото се провежда в ключов момент в една радикално променена стратегическа среда за сигурност след агресията на Русия в Украйна, но защото на тази среща бе приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010., която връща Алианса към неговата същностна мисия - да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава членка, каза след срещата президентът Румен Радев.

Това е решение с важни последци за всички държави членки - да укрепват отбранителния си потенциал, а за държавите от Източния фланг - да развиват логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да изполваме финансовите механизми на НАТО, каза той.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00