Свят

ЮНЕСКО обяви борша за украинско нематериално културно наследство

  01.07.2022 17:43  
ЮНЕСКО обяви борша за украинско нематериално културно наследство
  google

Украйна обяви победа във "войната" с Русия за борша. ЮНЕСКО призна за украинско нематериално културно наследство супата, която Русия също смята за свое национално ястие.

Киев приветства решението, а украинският министър на културата Олександър Ткаченко написа във Фейсбук: "Победата във войната за борша е наша" и отбеляза, че битката е започнала преди уската инвазия в Украйна.

Ткаченко припомни изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, според която Украйна си е присвоила борша като достояние само на един народ. Захарова окачествява това като "ксенофобия, нацизъм и екстремизъм".

Гъстата супа с много червено цвекло, се готви в Русия, в някои бивши съветски републики, а също в Полша. Днешното решение, с което украинската култура за готвене на борш бе вписана в нематериалното културно наследство, което спешно трябва да бъде защитено, бе прието по ускорена процедура. Тя бе предизвикана от руската инвазия в Украйна и негативното влияние на войната върху тази традиция, посочва ЮНЕСКО.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00