Новини

Свиленски: БСП подкрепя кабинет с министър-председател Асен Василев

  02.07.2022 11:00  
Свиленски: БСП подкрепя кабинет с министър-председател Асен Василев

Подкрепяме кабинет с министър-председател Асен Василев. Ние участваме в това управление от самото създаване с ясен мандат и ясна подкрепа към правителството, което беше създадено. Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски пред БНТ, цитиран от пресцентъра на партията.

"Имаме такъв мандат и за сегашното правителство, което предстои да бъде сформирано, с ясни приоритети- 4 краткосрочни и 5 дългосрочни мерки, в които влизат приемането на бюджета за 22-ра година, актуализацията, подготовката и приемането на бюджета за 23-та година, 20-те закона, които трябва да дадат възможност на Плана за възстановяване и устойчивост. Дългосрочните са, традиционно, социалната политика, здравната политика, образованието, т.е. все теми, върху които БСП е работила последователно. И сега с тази програма за 6 месеца се надяваме те да влязат конкретно разписани със срокове", посочи той.  

Наложи се да излезем от преговорите заради това действие на премиера Кирил Петков, което за мен бе абсолютно излишно и нашето условие, че ние няма как да подкрепим нов кабинет с премиер Кирил Петков при това действие, което се случи, отбеляза Георги Свиленски.  Според него това граничи с действия, които не отговарят на дипломатическите приоми, хората, които трябва да бъдат изгонени са посочени по неясен принцип, дадена е бройката, без да се каже какво се е случило.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България” подчерта, че изгонването на руските дипломати ще се отрази тежко върху българските интереси, които в момента са застрашени.

По думите на Свиленски, ако самото решение трябва да бъде въвеждане на някаква реципрочност, тогава подходите са съвсем други и не тези, които за 24 часа се казва да бъде напусната държавата. „Информацията е конфиденциална, но всички, които са запознати с начина, по който са избрани 70-те човека за изгонване знаят, че той не е правилен. Когато е поставена бройка и се търсят поводи да бъде тя достигната, това вече е проблем“, допълни той.

„Ясно е кой е започнал войната и кой е дал повода, но няма нужда да се връщаме към този разговор. Факт е обаче, че с действията си в момента външното министерство уронва престижа и авторитета на България. Затова и сме внесли предложение в Народното събрание да бъдат преразгледани двете ноти. Да се види наистина това ли са хората, какво са направили и знам, че противоречи на дипломатическите действия, но да бъдат отменени тези ноти. Защото, когато си направил един срамен акт не е срамно да го поправиш. По-срамното е, когато грешка я поправяш с нова грешка“, обясни социалистът за напрежението около отзоваването на руските дипломатически лица.

Според Свиленски консултациите са съществен елемент, който е заложен в Конституцията и те няма как да бъдат направени по команда и за 2 часа.

„В 09:45 ч. в понеделник куриера на президентството донесе в парламентарната стая поканата за консултации. Имаше заседание на бюджетна комисия, а за нас бюджета е приоритет и ние активно участвахме, тъй като всички тези неща, за които говорихме трябваше да бъдат приети“, обясни той.

„Президентът и президентската институция показаха, че на тези консултации не държат резултатът да бъде излъчване на правителство, а целят бързо претупване на консултациите за по-скорошно стартиране на служебен кабинет и влизане на президентската администрация в изпълнителната власт“, заяви Свиленски относно намеренията на Дондуков 2.

 „Стана ясно, че нито е имало пренасочване на оръжия към Украйна, нито по времето на Нинова е давано нещо, нито Министерство на икономиката и индустрията е подписвало нещо. Вчера Корнелия Нинова за пореден път в парламента каза- оръжие за Украйна не е изнасяно“, посочи Свиленски.
Той допълни, че за първи път от 30 години в новата ни история бюджет се приема с толкова много гласове. „Това показа, че едно правителство, което само преди седмица беше свалено с 123 гласа, само за една седмица успя да си уреди подкрепа от 230 народни представители, които успяха да подкрепят бюджета на държавата, внесен от правителството.

 "Управляващите се вслушаха в опозицията, което също не се бе случвало до момента. Едно време управляващите внасяха бюджети и си ги гласуваха по команда, без да се интересуват от мнението на опозицията. Съобразихме се и подкрепихме всяко едно предложение, което дава по-високи доходи на учители, университетски преподаватели, на музеи, библиотеки, земеделски производители“, допълни Свиленски.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00