Свят

Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария

  02.07.2022 14:12  
Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария

След като преди 9 месеца Швейцария проведе референдум за признаването на еднополовите бракове, в петък се случиха първите официални гей сватби в страната, съобщава Би Би Си.

В края на септември 2021 г. в страната се проведе референдум, на който 64% от швейцарците гласуваха в подкрепа на закона "Брак за всички", който позволява еднополови граждански съюзи.

Резултатът от вота беше утвърден официално от правителството в Берн, като от 1 юли 2022 г. гей браковете в страната вече са реалност.

Еднополовите двойки в Швейцария вече могат да сключат граждански брак и да разполагат със същите права като хетеросексуалните двойки, включително и с правото на осиновяване.

Много младоженци, които решиха да се венчаят в първия възможен ден от новите правила, определиха датата като символична.

За двойките, които вече са сключили граждански партньорства, разрешени от страната от 2007 г., няма да се налага да сключват и брак допълнително.

Швейцария бе една от малкото останали държави в Западна Европа, където хомосексуалните хора все още нямаха правото да сключат признат от държавата брак.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00