Новини Свят

ЕС забранява вноса на злато от Русия, замразява активите на Сбербанк

  20.07.2022 19:14  
ЕС забранява вноса на злато от Русия, замразява активите на Сбербанк

Европейският съюз договори новия седми пакет от санкции срещу Русия. Основна мишена на поредните наказателни мерки заради войната в Украйна е руското злато, чийто внос се забранява, предадоха Ройтерс и Франс прес. Замразяват се и активите на най-голямата руска банка "Сбербанк".

"Основната цел е да се присъединим към партньорите от Г-7, като подсилим прилагането на санкциите и затворим вратичките, където е необходимо", обяви в Туитър чешкото правителство.

Вдига се блокадата на активи на руски банки, свързани с търговията с торове и храни. Така се изпълнява условието на Русия да вдигне блокадата за износ на украинско зърно през Черно море и Кремъл вече няма причина да обвинява Европа, че причинява продоволствена криза. 

Санкциите, които трябва да влязат в сила в четвъртък (21 юли), включват и разширяване на "черния списък" с повече от 50 физически и юридически лица, отговорни за войната, "включително политици, военни лидери, олигарси, пропагандисти“, посочиха от чешкото ротационно председателство на Европейския съюз.

Това е седмият кръг от санкции спрямо руската икономика, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

Същевременно тази седмица се очаква делегации на Русия и Украйна да се срещнат в Истанбул заедно с представители на ООН, в очакване да обявят спораземение за износа на зърно. 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се надява тази седмица да има подписано споразумение за износ на украинско зърно през Черно море. Миналата седмица беше постигнато общо съгласие по проблема. В самолета на връщане от Техеран Ердоган е заявил пред репортери, че процесът по плана, изготвен от ООН, вече е одобрен и се надява да започне да се изпълнява  идните дни.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29      
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25